Sven-Erik Bucht framför en av sina fyra bastur. Han är utnämnd till Bastuminister av Svenska Bastuakademien, något bastufantasten är otroligt stolt över.

Det spelar ingen roll att han är en av Sveriges mäktigaste politiker.
– Jag är en riktig äkta lantis, det går inte att tvätta bort.

På gränsen till Finland, i Karungi, norr om Haparanda bor landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. När han var liten fanns det tre butiker, ett bageri, snickeri och en järnhandel i byn. I dag får han ta båten över älven för att handla i lanthandeln i finska Karunki.

– Den sista butiken här i Karungi slog igen för 7-8 år sedan. Jag vet vad det innebär att förlora en lanthandel. Den har en större betydelse än bara livsmedel. Man blir också av med spel, apoteksombud och postutlämning.

Han tycker att många regeringar genom tiderna, oavsett färg, har struntat i landsbygden. Även hans eget parti. De senaste tio åren har många butiker på landsbygden lagt ner. 2014 satsade regeringen 68 miljoner på landsbygden. 2017 lade regeringen 174 miljoner kronor i stöd.

Vi har stoppat butiksdöden och gjort att fler butiker klarar en generationsväxling.

– Vi har stoppat butiksdöden och gjort att fler butiker klarar en generationsväxling. Men det kommer att krävas mycket mer. Och det kommer att behövas pengar i 2-3 mandatperioder till, säger han.

Det särskilda driftstödet till butiker i sårbara och utsatta områden som infördes 2016 har enligt Tillväxtverket haft en stor betydelse. 95 procent av butikerna som fått stödet säger att det varit mycket viktigt för verksamheten och orten.

En parlamentarisk utredning har varit med och tagit fram 74 förslag för hur landsbygden ska räddas. Utifrån den har regeringen just lagt en landsbygdsproposition som tar fasta på många av förslagen.

Även om partierna var överens över blockgränserna kan Sven-Erik Bucht inte lova att allt kommer att genomföras om det blir maktskifte efter höstens val.

– Jag kan bara garantera det stöd som kommer från vår regering. Vi har avsatt totalt 1,9 miljarder kronor för att göra verkstad av de här förslagen. Det handlar om jobb, näringsliv, digitalisering, kompetensförsörjning och fjärrundervisning.

Utöver stödet till lanthandlare har han också målet att alla hushåll och arbetsställen ska ha bredband 2025. Och att barn ska kunna gå kvar i byskolor med hjälp av fjärrundervisning i vissa ämnen, i stället för att bussas till städerna.

Med Norge som förebild ska regeringen också utreda avskrivningar av CSN-lån för utbildade som tar jobb på landsbygden. För att få till fler jobb på landet vill han också att Sverige ska bli mer självförsörjande på livsmedel.

– Jag vill att man ska känna stolthet. Det ska vara fint att plöja, fint att märka upp varor i industrierna och fint att sälja svenska varor i butikerna.

Se livesändningen från Karungi här:

Live från landsbygdsministern Sven-Erik Buchts bastu i Karungi utanför Haparanda. Vad gör han för att landsbygdsbutikerna ska överleva? Plus att han berättar om sin Rolls Royce-bastu.Här kan du följa #norrbottensveckan: https://bit.ly/2NiCdt4

Posted by Tidningen Handelsnytt on Friday, 6 July 2018

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.