Hemmafixarföretaget sparade inte på krutet när man firade bolagets 100-årsjublieum. Över 3 000 anställda från sex länder samlades den 18 augusti till en stor festival i Tällberg, ett par mil från huvudkontoret i Insjön. Artister som Måns Zelmerlöw och Icona Pop varvades med spelmanslag från Dalarna.

– Wow, en sån energi och glädje! Superbra framträdanden. Jag träffade kollegor, umgicks med folk och hade kul, jublade butiksanställda Ann Hesselberg från Nacka efteråt.

Festivalen var toppen

Fantastisk festival, tyckte butiksanställda Carina Pikner och Ann Hesselberg. Foto: Privat

Kollegan Carina Pikner från Linköping var nästan lika entusiastisk.

– Festivalen var toppen! Det var bara vädret som inte var med oss, sa hon efter tio ganska blöta timmar vid Siljans strand.

Deltagarna kunde roa sig med drönare, radiostyrda bilar och andra manicker ur företagets sortiment. Finalen i kunskapstävlingen ”Best in Clas” vanns av Erik Arons Johansson, tack vare både praktiska färdigheter och kunskaper om bolaget.

Ett varumärkesbyggande arv

Det var 1918 som 22-årige Clas Ohlson grundade sin postorderfirma som från början sålde läroböcker och ritningar. Grundaren ledde företaget till sin död 1979. Hans påstått enkla och omtänksamma personlighet och nostalgin kring de tiotusentals prylar som genom åren saluförts i hans postorderkataloger är ett arv som dagens företagsledning använder mycket medvetet i sitt varumärkesbyggande.

– Vår grundares mission gäller fortfarande: att inspirera människor att förbättra sin vardag, säger Clas Ohlsons kommunikationschef Niklas Carlsson.

220 butiker i fem länder

Företaget har dock förändrats kraftigt sedan grundaren avled för snart 40 år sedan. Första butiken utanför Insjön – Gallerian i Stockholm – öppnades så sent som 1989. I dag är Clas Ohlson ett börsbolag med 220 butiker i fem länder.

Företagskulturen präglas enligt vissa av en speciell Clas Ohlson-anda, som förmedlas via personalutbildningar på plats i Insjön.

– Det är en familjär stämning där man bryr sig om varandra, så som Clas själv gjorde, säger Carina Pikner.

Det frikostiga jublieumskalaset i Dalarna är ett försök att bevara något av den intima atmosfären från familjeföretaget i den internationella storkoncern Clas Ohlson är i dag. I andra avseenden har generositeten minskat genom åren.

Vid nedskärningar 2009 övergav Clas Ohlson sin princip att så gott som alla butiksanställda jobbar heltid. 2011 ersattes det generösa bonussystemet med en mindre guldkantad motsvarighet, som dock fortfarande kan ge tusenlappar utöver kollektivavtalet varje månad.

Konstruktivt samtalsklimat

Samtalsklimatet mellan fack och företag är konstruktivt, tycker Carina Pikner och Ann Hesselberg som båda sitter med i Handels centrala fackliga grupp inom Clas Ohlson.

– Det är lätt att ta upp frågor och vi har bra dialog. Men allt får vi förstås inte igenom, säger Ann Hesselberg.

Historien vägleder i medgång och kris

Nyheter

”Gamle” Clas Ohlsons postorderkatalog var full av prylar som i många fall var unika. I dag säljs snarlika produkter av en lång rad konkurrenter i butiker och på nätet. Försäljningen har gått trögare och Clas Ohlsons börskurs har halverats det senaste året.

Mördande konkurrens

Mördande konkurrens och förändrade köpmönster ställer bolaget inför nya utmaningar. Samtidigt med jubileumsfirandet lanseras företagets framtidsstrategi som kallas ”Hundra år till”. Där talas om att utveckla e-handeln, förbättra rådgivningen och erbjuda tjänster som att fixa installationer hemma hos kunderna. Att ge lite extra i kundmötet är avgörande för framgång, tror Ann Hasselberg.

– Det är det som driver mig att jobba vidare efter alla år.

Så firar Clas Ohlson 100 år

Jubileumssajten ”100 år med Clas Ohlson” har tagits fram tillsammans med Centrum för Näringslivshistoria.

Älskade prylar – 100 år av teknisk innovation” ges ut, både som bok och som poddradio.

Festival i Tällberg 18 augusti dit alla 5000 anställda var inbjudna.

Fakta: Clas Ohlson

1918 grundas postorderfirman av Clas Ohlson i Insjön som leder företaget fram till sin död 1979.

1989 öppnas första butiken utanför Insjön – Gallerian i Stockholm.

1999 börsnoteras Clas Ohlson.

2018 har företaget 5 000 anställda och 220 butiker i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och Tyskland, samt inköpsorganisation i Kina.