– Jag kände mig pressad att säga upp mig, säger Lisa Christensson när hon berättar om tvisten med nya chefen som ville ändra hennes arbetstider.

Lagar och regler som underlättar för föräldrar

Frågor om jobbet

Vi står på förskolan Råbäcken, inbäddad längs en villagata i Upplands Väsby norr om Stockholm. Sonen Floke 3,5 år, springer fram och tillbaka mellan mamma Lisas ben och bästa kompisen Olivia som hänger i en klätterställning.

Lisa Christensson har en heltid i en bygghandelsbutik. Den har öppet 6.30 till 18.

– Jag har jobbat där länge och trivs jättebra.

Gå ner i arbetstid

När Floke skulle börja förskolan för två år sedan bestämde Lisa och hennes man Per att hon skulle gå ner i arbetstid.

– Per har mycket svårare än mig att reglera sina arbetstider, han jobbar ofta över, har arbetsledaransvar och reser mycket.

Rätten till anpassat schema gjorde att Lisa Christensson kunde vara kvar på byggbutiken.

För Floke, som diagnostiserats med funktionsnedsättningen autism är det extra viktigt med regelbundna tider och samma rutiner varje dag. Med den tidigare chefen var det inget problem. Lisa tog 25 procent föräldraledigt och fick utforma ett schema som innebar att hon kunde lämna och hämta sin son på förskolan samma tid varje dag. Men arbetstiderna byggde på en muntlig överenskommelse och när butiken bytte chef ville han förändra.

”Allt svårare att kombinera jobb och familj”

Frågor om jobbet

– Jag fick ett schema där jag skulle öppna butiken varannan vecka och stänga varannan. Jag försökte förklara att förskolan inte har öppet före sex på morgonen och stänger innan klockan 18, att det därför var omöjligt, att vi kunde diskutera ett annat schema.

Butikens verksamhet kom först

Men chefen ville inte ta hänsyn till Lisa och hennes familjs behov utan menade att butikens verksamhet gick först, det fanns ingenting att diskutera, punkt. Butikkedjans HR-avdelning gick på samma linje.

– Jag var så ledsen och arg, för det skulle betyda att jag måste säga upp mig.

Jag var så ledsen och arg, för det skulle betyda att jag måste säga upp mig.

När Lisa Christensson kontaktade facket visade det sig att hon hade rätt och att chefen hade fel.

– Att öppna och stänga butiken stod inte och föll med mig, det kan någon annan lätt göra, vi är tillräckligt många anställda för det. Som föräldraledig har jag rätt att få anpassa mitt schema om verksamheten tillåter, det är till och med lagstadgat.

Visste inte bättre

Lisa Christensson tror att konflikten bottnade i att chefen inte visste bättre.

Men att HR-avdelningen saknade kunskap i frågan förvånar henne.

– Just den här rättigheten verkar många missa.

På Autismcenter dit Lisa och Per går regelbundet möter de föräldrar med samma erfarenheter. Och bara en meter bort på förskolans innergård står Maria Gustafsson, Olivias mamma, som säger:

– Jag har varit med om i princip samma sak, med en chef som ville tvinga mig jobba tidigt och sent när jag var föräldraledig på deltid. Men även jag fick rätt när jag drog in facket.

Omöjliga scheman

Maria Gustafsson som då arbetade som frisör fick rätt i sak men valde själv att sluta på salongen på grund av dålig stämning. Lisa Christensson är glad att hon slipper säga upp sig. Hon trivs på sin arbetsplats och när hon nu kan hämta och lämna Floke samma tid varje dag kan livet lugnt fortsätta sin gilla gång.

Maria Gustavsson, mamma till Olivia, fick rätt att anpassa sitt schema men sa upp sig ändå.

Hur får du ihop ditt vardagspussel?

MALIN BLOM Visual merchandiser, Dressmann

– Större delen av småbarnsåren har jag varit ensamstående men har kunnat arbeta full tid. Det har gått bra tack vare att jag har flexibla arbetstider. Jag har ingen fast arbetsplats utan åker runt till 20 butiker i Stockholmsområdet. Jag styr mycket över mitt eget arbete och har därför kunnat anpassa mig till förskolans öppettider.

MADELEINE HAHNE Hemköp, Mall of Scandinavia

– Jag har tre barn mellan 5 och 13 år. Har gått på 80 procent med föräldrapenning men nu ska jag snart gå upp till 100 procent igen. Varannan vecka jobbar jag från klockan 6 på morgonen när butiken öppnar. Varannan vecka börjar jag sent och jobbar till 20. Om inte annat är det bra för jämlikheten hemma. Min man och jag turas om veckovis att hämta, lämna och fixa med middagsbestyren.

ALEX MALKI Elgiganten, Mall of Scandinavia

– Jag har en heltidstjänst men jobbar 70 procent med föräldrapenning sedan två månader tillbaka. Jag har fått lägga mitt schema själv där jag i huvudsak jobbar mycket helger och är ledig under veckorna i stället. Jag har nyligen fått lämna mina önskemål om vilka dagar jag vill vara ledig. De dagar jag är ledig sköter jag hämtning och lämning på förskolan.