”En glädjespridare som inspirerar andra att delta i arbetet för en säker och trivsam arbetsmiljö” tycker juryn som gav Prevents arbetsmiljöstipendium till produktionschefen Eive Andersson på äggpackeriet i Skara. Juryn betonar att arbetsgivare och arbetstagare jobbar tillsammans för att förbättra arbetsmiljön.

7 saker alla bör veta om rast

Frågor om jobbet

–  Jag vill att alla på jobbet ska rapportera in risker innan det händer en olycka. Alla ser ju risker på olika sätt, säger Eive Andersson.

Får saker att hända

Huvudskyddsombudet och lastbilschauffören Stefan Mureskic Mann har samma inställning.

– Alla tillbud och risker ska rapporteras in. Det kan vara en vass kant där man riskerar att skrapa sig, en olämplig gångväg som ska skyltas upp för trucktrafik. Eive har också åkt med mig i lastbilen för att kolla riskerna i mitt arbete. Han lyssnar på arbetstagarna och får saker att hända, säger Stefan Mureskic Mann.

Säkerheten ska alltid komma först, och små förbättringar varje dag ska leda till utveckling på lång sikt, enligt Eive Andersson.

Alla truckar har bytts ut

Äggpackeriet i Skara har den senaste tiden gjort stora investeringar. Alla truckar har bytts ut, bansystem för kartonger har byggts och plockrobotar installerats. I varje steg har de anställda fått vara med och tycka till om utformning och inköp, till exempel genom att provköra olika truckar. Delaktighet är enligt Eive Andersson A och O:

– Lyssna på dem som gör arbetsuppgifterna. Involvera människor i förändringsarbetet.

”Våga prata”

Stefan Mureskic Mann uttrycker det så här:

– Det viktigaste är bra kommunikation. Ha ögonen öppna och våga prata.

Prissumman på 15 000 kronor kommer enligt Eive Andersson antingen att gå till en investering – eller en trevlig aktivitet med medarbetarna.

Arbetsmiljöstipendiet

Prevents arbetsmiljöstipendiun delas varje år ut till eldsjälar som utmärkt sig i arbetet för att göra arbetsplatsen säkrare och mer trivsam.

Årets vinnare är produktionschefen Eive Andersson på Dava Foods i Skara och utrikesreportern och huvudskyddsombudet Lottie Cronestrand på TV4 i Stockholm.

Prissumman på 15 000 kronor vardera ska gå till aktiviteter som på olika sätt förbättrar trivsel och arbetsmiljö på vinnarnas arbetsplatser.

Prevent är en ideell organisation som informerar och utbildar om arbetsmiljö. Ägare är fack och arbetsgivare inom den privata sektorn.