Ikea möblerar om organisationen rejält. 7 500 personer försvinner internationellt varav 650 i Sverige. Endast tjänstemän berörs av varslet.

– Det gäller tjänstemannasektorn på framförallt våra kontor i Malmö, Helsingborg och Älmhult. Men vi har lagt varsel på alla orter i Sverige där Ingka-koncernen har verksamhet, säger Sandra Jakobs, presskontakt på Ikea till Handelsnytt.

Förhandlingar med tjänstemannafacken har nu inletts för att reda ut detaljerna. I dagsläget är 250 personer varslade i Malmö, 220 i Helsingborg, 100 i Älmhult 80 i resten av landet.

Måste ställa om digitalt

Anledningen till varslet är att Ikea vill växla upp sin digitaliseringstakt på allt ifrån servicetjänster, it-tjänster och hemleveranser. Enligt kedjan kommer nya jobb att skapas på grund av detta, totalt 11 500 världen över.

Att varslet kommer nu beror på att Ikea reviderat sin digitala omställningsplan. Tidigare fanns riktlinjer på att omställningen skulle vara färdig 2027, men i takt med att e-handeln ökat snabbare än man trott har man fått sätta ett tidigare mål – till 2019.

”Vi behövs fortfarande för att möta kunden”

Johan Hagman är Handels centralfackliga samordnare på Ikea i Sverige. Enligt honom är varslet olyckligt. Samtidigt är han i nuläget inte orolig för anställda på svenska varuhus och lager.

– Jag förstår självklart att det finns en oro. Framförallt hos de berörda, men även bland annan personal. I dagsläget känner jag dock ingen oro för säljare och lagerpersonal. Vi behövs fortfarande för att möta kunden. Det här varslet rör främst de som påverkar processerna i andra delar av organisationen, säger han.

Ikea har i dag omkring 12 000 anställda i Sverige. Av dessa är cirka 8200 butiks- eller lageranställda. I den gruppen ingår även omkring 900 personer som arbetar på restaurangerna. Resten är tjänstemän i någon form.