Vinnarna i statens nya budget som röstades igenom riksdagen här om dagen är rika människor som äger sin egen bostad, men som aldrig städar den själv. Vinnare är också de som flyger mycket – dvs mycket businessklass. I onsdags röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom riksdagen då även Sverigedemokraterna ställde sig bakom den. I korthet ser budgeten ut så här:

• Lägre inkomstskatt. Färre höginkomsttagare ska betala mindre statlig skatt. Innebär 15,8 miljarder.
• Flera skatteavdrag. Särskilt för höginkomsttagare. 23 miljarder.
• Lägre skatt på flygresor och fossila bränslen. 6,9 miljarder.
• Mindre stöd till arbetslösa och arbetssökanden. Besparing på 11,2 miljarder.
• Mindre pengar till nya bostäder. Besparing på 11,5 miljarder.
• Mindre pengar till miljö och klimat. Besparing på 3,2 miljarder.

Siffrorna gäller för perioden 2019-2021. Rent konkret innebär nya budgeten stora satsningar på människor som äger sina bostäder och som gärna använder tjänstefolk för att städa. Och som reser mycket med både flyg och egen bil. Det vill säga människor som Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Bland förlorarna finner vi folk som är arbetslösa, sjuka, invandrare och människor med osäkra anställningar.

Även klimatet och miljön får sig rejäl åtstramning. Statskassan försvagas då nya utlandslån måste göras (tom Moderaternas egna beräkningar säger att statsskulden växer med 94,3 miljarder till 2021 jämfört med övergångsregeringens budgetförslag).