Butiksrånen viker nedåt
Brottsförebyggande rådets statistik över anmälda brott 2018 visar att antalet butiksrån fortsätter att minska.
Under 2018 anmäldes 519 butiksrån jämfört med 727 anmälningar året innan, en minskning med nästan 30 procent. Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, ser en direkt koppling till att kontanterna minskar.
Kontanterna blir färre och svårare att få tag på för rånare
– Kontanterna blir färre och svårare att få tag på för rånare. Detta viktiga säkerhetsarbete gör att vi nu har omkring hälften så många rån som för några år sen, säger han i ett uttalande.
I många stora kedjor pågår nu tester med kontantstopp, bland annat på Åhléns, Kappahl och Ikea. Flera butiker har redan slutat helt med kontanter. Enligt Handels är det viktigt att arbetet med att minska kontanthanteringen fortsätter.
– Ett rån är för den enskilde butiksanställda en mycket jobbig upplevelse som ofta sitter kvar en lång tid. Varje sak vi kan göra för att minska antalet rån ger den anställda en bättre arbetsmiljö och en tryggare vardag, säger Krister Colde.
Färre kontanter är inte enda förklaringen till rånminskningen, menar Svensk Handel. Belysning, kameror och kontakt med polis är andra anledningar. Svensk Handel tycker att färre kontanter i butiker är bra ur ett säkerhetsperspektiv, men vill inte ha en kontantfri handel.
– Vi har en stor mängd konsumenter som behöver och vill handla med kontanter. Så länge vi har något som folk vill ha och har butiker i publika lägen tror jag att brotten finns kvar, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer till Icanyheter.
Ett sätt att motverka rån i butik är att använda 13-punktsprogrammet för skydd mot rån som Handels och Svensk Handel tagit fram tillsammans med polisen och Brottsförebyggande rådet. I den finns tips på en rad förebyggande åtgärder, bland annat kring belysning, larm, utbildning och slutna kassasystem.
Fakta: Anmälda brott i Sverige 2018
Under 2018 anmäldes cirka 1,54 miljoner brott, vilket är 34 800 fler brott än året innan.
Den kategori som ökade mest 2018 var bedrägeribrott som gick upp med 25 procent eller 51 900 brott jämfört med 2017.
Kategorin som minskade mest var stöld och tillgreppsbrott, där bland annat butiksrån ingår. Totalt minskade anmälningarna av stöld och butiksbrott med 9 procent, cirka 41 300 brott.
Källa: Brottsförebyggande rådet