Handelsnytt har tidigare berättat om situationen på en Willys-butik där Handels stämde arbetsgivaren för en rad påstådda brott mot en fackligt aktiv anställd. Enligt Handels kränktes och trakasserades den anställde på flera sätt, varav det värsta var att arbetsgivaren vägrat acceptera ett läkarintyg.

Hade graviditetsbesvär

I intyget ordinerades vila efter att kvinnan drabbats av graviditetsbesvär. Chefen ska ha vägrat att godta läkarintyget och krävt att kvinnan i stället skulle uppsöka företagshälsovården som låg flera mil bort.

Nya detaljer om kränkande chef på Willys

Nyheter

Hon ska också ha nekats ett anpassat schema för att få jobbet att gå ihop med familjelivet. Erik Grahn, jurist på fackets juristbyrå LO TCO-Rättskydd, uppgav till Handelsnytt i november att det sammantaget rörde sig om en kränkande särbehandling av kvinnan.

Krävde 700 000

Handels stämde Willys på 700 000 kronor i skadestånd till kvinnan och Handels för brott mot kollektivavtalet samt las, mbl och förtroendemannalagen.

I slutet på januari togs fallet upp i Arbetsdomstolen, AD. Men i samband med den muntliga förberedelsen valde parterna att förlikas.

Det var ett ärende som man blev illa berörd av

Exakt hur förlikningen ser ut, och varför man gått med på en sådan vill inte Handels uttala sig om.

–  Det föreligger alltid en sekretess på förlikningar. Men det var ett ärende som man blev illa berörd av. Vi lyckades dock hitta en uppgörelse som kändes så pass bra att hon kan gå vidare i livet, säger Daniel Eriksson, ansvarig ombudsman på Handels.

Hur mår de anställda i butiken i dag?

– Arbetsgivaren uppger att butiken i övrigt är välmående. Det kommer vi att följa upp. Det är helt och hållet arbetsgivarens ord.

Handelsnytt har sökt Willys som avböjer att kommentera ärendet.