Hallå Simon! I morgon smäller det igen. Hur är peppen?

– Den är bra! Samtidigt är allt lite förvirrande i det här skedet. Det är en jäkla massa att rodda med. Vi kör skivor och merchandise ner till lokalen, hjälper band som frågar om soundchecktider, och håller koll på scheman och båtar. I samma veva står man och säljer skinka i charken. Man jobbar både i handeln och i musikbranschen samtidigt just nu.

Vi kör skivor och merchandise ner till lokalen, hjälper band som frågar om soundchecktider, och håller koll på scheman och båtar. I samma veva står man och säljer skinka i charken.

Är det några skillnader mot förra året?

– En ny grej är att vi kör tvådagars. Vi kände att det var lite för lite tid mellan banden förra året. Sen har vi arrangemanget på ett nytt ställe – Donners Event. Vi ville ha lite mer klubb-känsla på giggen.

Kvällen då psykrocken tog över Coop

Reportage

Berätta om banden!

– Först bokade vi Baby Grandmothers, ett gammalt kreddigt psykedeliskt rockband som släppte nytt i år. Sen har vi en unik spelning med det gotländska proggbandet Slite Cement –som hyllar Cementa i Slite, Gotlands eget Manchester kan man säga. Den hårdare musiken finns genom banden Liktal och Avund. De kör båda aggressiv, arg punk. Det nystartade bandet Second Oracle kommer också och ska bjuda på flummig ökenrock i The Doors-anda.

– Vi har även bokat ett band som heter The Cult Of Boydah. De hörde av sig till mig efter att ha sett mig i Mästerkocken iklädd en Les Big Byrd t-shirt. Boydah betyder tydligen bygden på halländska. Avslutar gör vi med Avantgardet, där gitarristen normalt spelar tillsammans med Håkan Hellströms band.

Är det något du ser särskilt fram emot?

– Cult of Boydah! Och självklart Avantgardet. Jag är som en fjortis när det gäller dem och Håkan Hellström. Sen ska jag DJ:a också vilket ska bli kul.

Hur går det för Coop Records i övrigt?

– Det går bra! Vi fortsätter att köra vår grej. Vi har haft en del spelningar i butiken, bland annat med den gotländska artisten Eric Palmqwist. Då var det 40-50 personer och lyssnade. Hela butiken stannade upp. Sånt är viktigt, att vi bjuder på upplevelser.

Coops egen skivbolagsboss

Profilen

Vad har ni mer sysslat med sen sist?

– Jag och Martin har precis startat en ny engelsk avdelning som heter This is England där man kan köpa Marmite, engelska vingummin och Manchesterkepsar. Vi har även utvecklat våra vegan- och ölavdelningar massor. Det är roligt för Coop Sverige börjar se oss mer nu, de har varit här och gett oss massa positiv feedback.

I stället för att cheferna åker till Belgien och äter musslor eller nåt så har vi valt att satsa på musik. Det ger så mycket mer

Vad tror ni då, blir det en Döskallen 3?

– Ja, det kan vi säga redan nu att det blir! Vi använder reklam- och utvecklingspengar för detta och det går plus minus noll. Men i stället för att cheferna åker till Belgien och äter musslor eller nåt så har vi valt att satsa på musik. Det ger så mycket mer.

Döskallen 2

När? 29 och 30 mars

Var? Donners Event i Visby

Vilka spelar? Avund, Baby Grandmothers, Avantgardet, Liktal, Second Oracle, The Cult of Boydah och Slite Cement.

Hur mycket? 99,9 kronor.

Arrangeras av? Coop Records & Books – ”Antagligen universums enda kombinerade fisk- och vinylavdelning”

Bakgrund: Grundade Coop Records

Simon Edmark driver sedan fyra år tillbaka skivavdelningen ”Coop Records, Books & Things” tillsammans med kollegan Martin Kristensson på Coop Forum i Visby. Skivavdelningen har blivit en succé, både vad gäller publicitet och omsättning.

2016 sålde man amerikansk psykedelia, engelsk indierock och norsk black metal för över en halv miljon, ett resultat man slog 2017. Förra året startade skivbutiken den egna festivalen Döskallen.