Jag arbetar på ett inredningsföretag i Göteborg och har precis gått igenom steg 5 av den fackliga utbildningen som vi förtroendevalda bör gå för att kunna klara av vår uppgift.

Vad jag varje gång slås av är hur lite kursen gäller mig. De som går kursen samtidigt gör saker som inte är i närheten av det som vi håller på med. Visst det finns många saker som jag kommer att ha nytta av men…

I början ville inget fackförbund veta av oss men till slut blev det Handels. Men det Handels håller på med är mest packa trosor, kassa, lager, frisörer med mera.

Jag och mina kollegor levererar möbler och inredning till företag och kommunala inrättningar. Det innebär ofta tunga lyft, obekväma lyft, lyft där tunga saker ska flera våningar upp utan hiss. Ibland långt över de 23 kilo som facket på till exempel Volvo bestämt att en låda får väga.

Vi levererar trygga arbetsplatser där människor ska kunna arbeta utan att kroppen tar stryk. Våra egna kroppar får betalt för att gå sönder. Ingen har någonsin kollat in oss, frågat oss, utvärderat vårt arbete. Varken facket, företagshälsovården eller Arbetsmiljöverket. Till slut säger våra kroppar ifrån med dåliga ryggar och leder som följd.

”Kontakta oss om du behöver stöd”

Insändare

Vårt företag backar inte för att införskaffa hjälpmedel som vi gärna använder när vi kan, men alltför ofta går det inte att använda dem. Det finns inte alltid hiss och när det finns är den ofta för liten och vi blir tvungna bära upp möblerna. Detta innebär en stor belastning för våra kroppar.

Kunden framför allt! Skyddstänkande är väldigt lågprioriterat. Det som räknas mest är att få in så mycket pengar som möjligt. Någon dokumenterad skyddsrond har så vitt jag vet aldrig förekommit.

I Handelsnytt kan jag läsa om hemskheter som att någon får lyfta tunga lådor ibland, och hur detta med tunga lyft är inte något man ska hålla på med.

Möbler som ni alla arbetar i, lunchar i, fikar i, väntrum. Kroken du hänger dina kläder på. Stolen och bordet du arbetar vid. När du sitter och har trevligt tillsammans med dina kollegor, tillbakalutade och har det skönt.

Vi har levererat allt det där, men ingen tänker på hur det kommit dit – eller bryr sig. Det ska bara finnas där.

Vi är över 20 betalande Handelsmedlemmar på vårt företag och fler finns på andra håll i landet. Kan hända kan jag på detta sätt få lite uppmärksamhet: Vi finns!

Läs Handels svar här.