Satsningen på trygga anställningar har gjort att Ica Kvantum i Flen har seglat upp som finalist till Årets arbetsgivare på handelsgalan Retail Awards. Handlaren Håkan Johansson tycker att alla som jobbar för sin försörjning bör vara schemalagda åtminstone 30 timmar i veckan.

– Vi försöker få ihop så pass bra tjänster till medarbetarna så de känner att det här är en arbetsplats de vill jobba kvar på och att de kan tänka sig att göra det ett antal år, säger han.

Enligt Håkan Johansson leder det till mer engagerade medarbetare som tycker att det är roligare att gå till jobbet. Då blir servicen bättre och ansvarstagandet större, tror han.

Skolungdomar täcker upp

Av de 36 fast anställda har hälften heltidstjänster. Resterande har över 30 timmar i veckan förutom ett par stycken som ligger precis under det. Någon enstaka jobbar nedåt 20 timmar efter eget önskemål. Resten av schemat täcks upp av skolungdomar som arbetar under den intensiva sommarperioden och några timmar i veckan under vinterhalvåret.

Vi behöver medarbetare som är lite vana vid vår verksamhet

– Vi behöver medarbetare som är lite vana vid vår verksamhet. Eftersom skolungdomarna är med oss under vintern är de ju betydligt mer erfarna när de kommer till sommaren, säger Håkan Johansson.

Upplägget gör det lättare att få ihop fler timmar till resten av personalstyrkan. Håkan Johansson förklarar att han även kan erbjuda många heltidstjänster eftersom det behövs folk på många avdelningar. På Ica Kvantum i Flen finns det en kallskänk med egen produktion, konditori, manuell delikatess och postombud. Självskanning och snabbkassor har dessutom minskat bemanningstopparna.

– Ju högre peakar man får vissa dagar, desto svårare blir det att göra större tjänster, säger Håkan Johansson.

”De är generösa”

Möjligheten att pröva på olika sysslor har gjort att Diana Björklind har stannat på arbetsplatsen i 28 år. Som fackligt ombud stämmer hon in i beskrivningen av en bra arbetsgivare som värnar om medarbetarna genom att vara lyhörd och erbjuda friskvård och genomtänkta firmafester där även respektive får delta.

– De är generösa och anpassar schemat om man behöver göra någonting. Flexibilitet med semestrar och så gör ju att folk mår bra, säger Diana Björklind.

UPPDATERAD INFO 190514: Ica Kvantum Flen tog inte hem vinsten. Årets arbetsgivare 2019 blev Hemtex.

Årets arbetsgivare

Handelsgalan Retail Awards anordnas av tidningen Market och Svensk Handel. I juryn för priset Årets arbetsgivare sitter bland annat Handelsrådet, ett samarbete mellan flera fackförbund och arbetsgivarorganisationer för att stärka handeln och skapa bra villkor för medarbetare. Galan går av stapeln den 13 maj i Stockholm.

Så här lyder nomineringen för Ica Kvantum i Flen:

”På Ica Kvantum i Flen är medarbetarna hårdvaluta och tiden en framgångsfaktor. Så långt det går erbjuder butiken och handlaren Håkan Johansson minst 30 timmar i veckan – men ungefär hälften av den ordinarie styrkan har en heltidstjänst. Förtjänsten visar sig på flera sätt: högre kvalitet i det dagliga arbetet, högre lojalitet och bättre lönsamhet.”