Varför sökte du till Genéveskolan?

– Det var en från vår Handelsavdelning som var med förra året. När han berättade vad han varit med om och fått lära sig kände jag att det är något jag verkligen vill göra. Så jag sökte och när jag blev antagen var jag som ett litet barn på julafton. Jag känner att jag verkligen kommer kunna utvecklas inom det fackliga engagemanget.

Ni ska till FN:s fackliga organ ILO:s konferens i Genéve. Vad ska ni göra där?

– Vår roll är att finnas med, lyssna, se, analysera och göra ett arbete av det som vi har med oss tillbaka så att vi kan sprida kunskaper. Vi är 28 deltagare som kommer från Norge, Sverige, Finland, Island och Danmark. Vi ska delas in i olika grupper som ska följa olika ämnen.

Medan vi har kommit långt i Sverige i att acceptera allas lika värde är det ingen självklarhet i många länder.

Vad vill du följa?

– Jag kommer försöka kriga för ett speciellt ämne som har väckt mitt intresse: våld och trakasserier på jobbet. Det har varit en diskussion om det i ett år och om det ska bli en ny konvention är det nu det ska göras. Det är inte ofta man får vara med om något sånt. Medan vi har kommit långt i Sverige i att acceptera allas lika värde är det ingen självklarhet i många länder.

Varför är det viktigt att fack samarbetar över länder?

– Det blir ju lättare att spegla det som är bra hos oss till någon annan och tvärtom. Om någon har genomfört något vet man att det inte är omöjligt. Vi måste hjälpas åt i stället för att uppfinna hjulet flera gånger.

Du jobbar ju i en internationell butikskedja. Skulle du ha nytta av att prata med Media Markt-anställda i andra länder?

– Definitivt. Media Markt är ju grundat i Tyskland, men vi vet ju inte hur de jobbar där. Vi får bara till oss saker som deras struktur. De kanske har det bättre eller sämre därborta, så då kanske vi behöver implementera det eller hjälpa våra fackliga kollegor i Tyskland.

Genèveskolan

Nordiska folkhögskolan i Genève (Schweiz) startade 1931.

Skolan ger kunskap till nordiska fackföreningar och folkrörelser kring globalisering och rättvisa arbetsvillkor.

Syftet är att öka kunskap om internationellt samarbete och regelverk, att stimulera till fackliga aktiviteter nationellt och internationellt, samt att öka språkförståelsen och gemenskapen inom Norden.

Varje år genomförs en fyra veckor lång kurs, varav en vecka äger rum på Runö folkhögskola i Åkersberga och tre veckor i Genève i samband med FN-organet ILO:s konferens. ILO (International Labour Organisation) är FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor.

Från svenska Handels deltar i år Ahmed Salale och Pierre Eriksson.

Ansökning sker via geneveskolan.org.