Enligt uppgifter till tidningen har spannet för organisationens mest flitiga värvare de senaste fem åren legat mellan 1 267 776 kronor och 1 388 155 kronor.

Systemet som ligger till grund för lönerna baseras på 100 procents provision och har förhandlats fram tillsammans med Handels. I Aftonbladets artikel påstår Hyresgästföreningens kommunikationschef Caroline Thunved att de velat förändra lönemodellen i 18 år.

Facket: Har varit eniga

Men den bilden delar inte facket. Enligt Mats Panther som är fackligt aktiv inom Handels och har suttit med i förhandlingsdelegationen flera gånger, och som själv arbetar som medlemsrekryterare på Hyresgästföreningen, var facket och arbetsgivaren länge eniga om systemet.

– I 15 år har vi haft ett avtal som bägge parter har skrivit under. Det är först den senaste avtalsperioden som man beslutade att en partsammansatt arbetsgrupp skulle se över modellen. Den gruppen har jobbat med frågan i 1,5 år. I går satte vi oss ner och började förhandla, säger Mats Panther till Handelsnytt.

Tar du ett snitt och jämför med Handels butiksavtal, och lägger till att vi i princip alltid jobbar obekväm arbetstid, så är våra månadslöner lägre.

Mats Panther

Vad tycker du om kritiken som lyfts fram kring de höga lönerna?

– Jag kan förstå den. Samtidigt har vi som sagt varit överens innan. Först nu vill arbetsgivaren ha en större förändring. Det handlar om två eller tre rekryterare i landet som uppnår de här väldigt höga inkomsterna varje år. Tar du ett snitt och jämför med Handels butiksavtal, och lägger till att vi i princip alltid jobbar obekväm arbetstid, så är våra månadslöner lägre. Snittet ligger på runt 20 000 kronor i månaden.

Vill ni ha kvar systemet med 100 procent provision?

– Det är svårt att säga än eftersom det inte bara är jag som förhandlar. Det har aldrig varit på tapeten tidigare. Men givetvis är det bra om vi får en fast del, särskilt för de som ligger i botten.

Dyra bonusresor för toppvärvare

Utöver kritiken kring lönerna har toppvärvarna fått åka på flera bonusresor de senaste åren, bland annat till Lissabon, Neapel och Berlin. Totalt handlar det om nio resor som sammanlagt har kostat förbundet 2,6 miljoner kronor.

Under dessa resor ska rekryterarna ha åkt hundspannsturer, fått massage, samt gått på whiskeyprovning i Dublin. Enligt Hyresgästföreningen har man sedan våren 2018 upphört med resorna.

Mats Panther har varit med på några av resorna, bland annat den till Dublin. Han menar att rekryterarna betalade för whiskeyprovningen själva.

– Det står whiskey på fakturan eftersom vi blev rekommenderade att besöka ett destilleri av staden. Men vi köpte ingen whiskey. Däremot var det några som deltog i en privat provning efteråt, och den betalade man också för själv, säger Mats Panther och tillägger:

Om Aftonbladets uppgifter stämmer i övrigt så är det illa. Det går naturligtvis inte att försvara.

Mats Panther

– Om Aftonbladets uppgifter stämmer i övrigt så är det illa. Det går naturligtvis inte att försvara.