Bland näthandlarna av mat är det inte bara Mathem som har bytt kollektivavtal. Flera nätmatsföretag med särskilda onlinelager har lager och e-handelsavtalet. 

Efter kampen – nu höjs Mathems löner

Lager & e-handel

– Ambitionen från början har varit att få lite mer struktur. Att det inte är dagsformen som avgör vilket avtal det blir. Här har vi varit ganska överens med Svensk Handel, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels. 

Per Bardh.

Enligt Tomas Undin, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, är skiftet en naturlig följd av att det förhandlades fram ett nytt kollektivavtal 2017. Det innebar utökade arbetstider för lagerarbetare. 

– När kunderna ställde krav på leveranser under en större del av dygnet krävdes det ju på motsvarande sätt att verksamheten arbetade större delen av dygnet, säger Tomas Undin. 

Tomas Undin.

När matvaror till nätbeställningar plockas direkt i butik går personalen däremot fortfarande under ett kollektivavtal för butiksanställda, eftersom arbetet sker inom butikernas väggar. Det görs till exempel på många Willys och Ica-butiker. Det beror på att den huvudsakliga verksamheten är den dagliga handeln i butiken. Facket vill inte ha två kollektivavtal på samma arbetsplats eftersom arbetsgivaren skulle kunna tillämpa vissa regler ena stunden och andra nästa gång utifrån vad som är mest fördelaktigt. 

– Då kan man alltså hoppa mellan avtalen. Det är vår princip att inte låta arbetsgivaren bestämma, säger Per Bardh. 

Det är vår princip att inte låta arbetsgivaren bestämma

Mathems delägare Tomas Kull tycker att upplägget gynnar dem som levererar från butik. Per Bardh håller inte med. 

– Han har menat att vi med det nya avtalet har fördyrat hans verksamhet med 5–6 procent för att han har så mycket folk inne på morgonen. Då har vi sagt att du kanske behöver lägga om verksamheten så att de plockar den mat de kan på andra tider. 

Två kollektivavtal för samma jobb

AXFOOD (Hemköp, Mat.se, Willys) 

Lager/e-handel: Matvaror från Hemköp, Mat.se och Willys packas av sammanlagt drygt 100 personer i onlinelager i Stockholm, Göteborg och Malmö. Där har lagerarbetarna gällande kollektivavtal för lager och e-handel. 

Butiksanställda: Mat som beställs från Hemköp och Willys kan även hämtas direkt i butik och då packas maten där. De som packar dessa matvaror har kollektivavtal för butiksanställda. 

CITY GROSS

Lager/e-handel: City Gross matvaror packas i Tumba och Staffanstorp av sammanlagt 82 anställda. Lagerarbetarna i Staffanstorp har kollektivavtalet för lager och e-handel medan butiksavtalet gäller i Tumba fram till oktober när de byter till avtalet för lager och e-handel. 

Butiksanställda: Framöver kommer allt lösplock att flyttas från lager till butik, meddelar City Gross. Lagren kommer därmed bara att packa färdiga matkassar. I samband med det sägs drygt 30 personer upp från terminalerna. 

COOP

Lager/e-handel: Coops matvaror plockas i ett onlinelager i Stockholm för leverans i hela Mälardalen. Dessa lagerarbetare har KFO:s kollektivavtal för lager och terminalpersonal. 

Butiksanställda: I övriga landet plockas maten av butiksanställda som har kollektivavtalet för butikspersonal inom kooperationen. 

ICA

Lager/e-handel: Ica:s onlinematvaror plockas i Jordbro där drygt 220 anställda är lagerarbetare med kollektivavtalet för lager och e-handel. 

Butiksanställda: I övriga landet levereras mat direkt från butik, där butiksanställda plockar varor. 

MATHEM

Lager/e-handel: Mathems varor packas på lager i bland annat Arlöv, Stockholm, Göteborg och Helsingborg där anställda från och med 1 augusti går över på kollektivavtalet för lager och e-handel. Efter att de inhyrda chaufförerna blir en del av bolaget kommer Mathem att ha cirka 1 400 anställda, merparten under Handels kollektivavtal. 

VILLKOR | AVTAL I LAGER OCH BUTIK (EJ COOP) 

 Kollektivavtalet för lager/e-handel 

Ob-tillägg betalas ut vardagar före kl 07.00 och efter 18.00 samt på helger. Minimilönen för en 19-årig lagerarbetare är 141,60 kronor i timmen. 

Kollektivavtalet för butiksanställda 

Ob-tillägg betalas ut vardagar efter kl 18.15, lördagar efter 12.00 samt hela söndagar och helgdagar. Minimilönen för en 19-årig butiksanställd utan branschvana är 131,41 kronor i timmen.