I maj i år blev det känt att Coop köper Netto i Sverige med 163 butiker och två centrallager. I går, måndag, informerades de 60 anställda vid lagret i Linköping om att anläggningen ska stängas i slutet av november i år. Alla anställda riskerar att sägas upp. Fackliga förhandlingar inleds på måndag.

– Många anställda är chockade, arga och besvikna. Nu hoppas jag att Coop vill göra ett snyggt avslut och erbjuder de anställda något generöst, säger Jessica Karlsson, ombudsman på Handels i Linköping.

I september i år omvandlas tre Netto-butiker – i Sollentuna, Falkenberg och Malmö – till Coop. Varuförsörjningen till dem tas då över av Coop Logistik. Kvarvarande Nettobutiker försörjs tills vidare av Nettos större lager i Falkenberg.

– Vår plan är att alla Nettobutiker ska ha blivit Coop inom ett år, säger Coops presschef Tobias Rydergren.

Coop planerar därför att avveckla även lagret i Falkenberg fram till nästa sommar. De cirka 90 anställda på lagret fick information om det på tisdagseftermiddagen.

– Det är alltid tråkigt att avveckla verksamheter, men vi försöker informera så tydligt och transparent som möjligt, så att människor vet vad som gäller. Det blir också aktuellt med stöd för omställning, säger Tobias Rydergren.

Han ser också behov av förstärkning av Coops logistik i takt med att allt fler av Nettos 163 butiker tas över.

Kommer det att finnas möjlighet till omplacering för Netto- anställda som berörs?

– Det blir en fråga för förhandlingarna.

I Falkenberg finns också huvudkontoret för Netto Sverige, med omkring 100 anställda tjänstemän. Förhandlingar pågår om framtiden för dessa.