Under en after work i en Mio-butik i Västsverige klädde personal ut sig och skämtade om kunder med annan etnicitet. Allt fångades i ett filmklipp som spred sig på sociala medier och väckte starka reaktioner.

När Mios ledning fick nys om filmen stängde de av personerna som medverkat från jobbet med omedelbar verkan.

– Vi har riktlinjer för hur man får agera både under arbetstid och eftertid och det här går tvärt emot det, säger Mios vd Björn Lindblad till lokaltidningen TTELA.

Oviss framtid för de medverkande

Företaget ska nu göra en intern utredning och det är oklart vad som kommer att hända med de inblandade.

Skillnad på att försvara handlingen och att se till att allt sker korrekt

Lena Åkesson, ombudsman på Handels

Lena Åkesson, ombudsman vid Handels avdelning i Trollhättan, har i skrivande stund få uppgifter om incidenten och har därför svårt att uttala sig om den. Men hon säger att facket är noga med att inte försvara kränkande handlingar.

– Däremot är vår roll att gå in och se till att företaget agerar på ett korrekt sätt om det är mot våra medlemmar. Men det är skillnad på att försvara handlingen och att se till att allt sker korrekt om det blir några repressalier, säger Lena Åkesson.