Den 1 september kortade Ikea-varuhuset i Borlänge öppettiderna och stänger klockan 19 i stället för 20 på vardagar. Nu följer flera butiker efter i Norra Backa handelsområde, bland andra Arken Zoo, Sängjätten och Hööks. Stefan Viknersson, ombudsman för Handels i Borlänge, välkomnar trenden.  

Slut med öppet till 20:00 på vardagar

– Det är något som är väldigt positivt. Eftersom vi inte har fått några signaler om att det skulle påverka jobben så är det en win-win-situation. Folk behöver inte jobba lika mycket på kvällstid vilket ger synergieffekter i form av ökad trygghet med färre rån, hot och våldssituationer, säger han.

Enligt Stefan Viknersson har butikerna tidigare hanterat minskad omsättning med att dra ned på personalen.

– Att Ikea nu går i bräschen och i stället skär ned på öppettiderna är något vi välkomnar, säger han.