Klockan ringer! Du flyger upp ur sängen. Gruset i ögonen irriterar, kroppen känns som en betongkloss. Du tvingar benen att lyfta sig när du klär på dig. Väl i köket tar du en kopp kaffe från bryggaren som du förberedde kvällen innan. Det är tyst hemma. Du tittar på telefonen, inget nytt har hänt. Det känns tomt inombords, du försöker tänka och känna. Kroppen känns tom men tung. Det gör ont, det gör ont i själen. ”Är det så här det ska vara?” tänker du. ”Är det …” Plötsligt ljuder sms-signalen! Du reagerar blixtsnabbt.

Det är arbetsgivaren som skickar ut frågan om du kan jobba idag inom en timme. Du svarade ja, nästan innan signalen tystnade.

Du får tillbaka ett sms att du ska dyka upp på jobbet klockan 06.00. Kaffet är för varmt för att svepas, du tar en halv mun, häller ut resten och försvinner ut i morgonen ovetandes var du ska hamna i dag.

Dålig tajming

Du vaknar av ditt larm. Klockan är 04.30. Du tvingar dig upp. Gör dina behov, går ut i köket och försöker känna dig hungrig fastän du inte är sugen på någonting. Du tänker på hur lite sömn du fick på grund av gårdagens jobb. Du slutade på lagret vid 23. Huvudet värker, ryggen värker. Det får gå ändå. Det måste gå. 

Du brygger kaffe, häller müsli i en skål, fyller på med fil. Plötsligt tappar du filpaketet som landar på skålen med müsli som nu ligger utspritt tillsammans med filmjölk på bordet, stolen och golvet. Du svär inombords och skyndar till hushållspappret. Samtidigt plingar det i telefonen. Ett sms. Du svär igen, släpper pappret och kastar dig mot telefonen. Innan du kommer fram halkar du och faller mot golvet. Du svär igen av irritation och smärta. Du tar dig upp från golvet, når telefonen. Och inser att du inte varit snabb nog att svara på arbetsgivarens sms. Du får inte jobb i dag.

Aldrig planera

Sms-jobb är tyvärr vanligt. Behovsanställning, ring-och-spring-jobb.

Det innebär att du aldrig kan planera ditt liv. Du kan inte flytta till en bostad, betala hyra, köpa mat. Du kan inte planera arbetslivet, fritid och familj, vänner.

Vänner har semester, då jobbar du eller försöker konstant få jobben som skickas ut. Alla dagar i veckan. Du kan aldrig slappna av. Du kan inte tillåta dig att umgås och ha roligt. Du har inte råd att missa jobben.

Medlemskap i Handels ger dig förutsättningarna att ändra detta. Medlemmen är facket. Det är vi medlemmar som är skillnaden.

Bli medlem i Handels så gör vi det tillsammans!