Elefantfot-bordet lämnades in i en av Björkåfrihets containrar på en återvinningsstation i Göteborg. 

– Många har blivit illa berörda av den här elefantfoten, säger Pelle Hällje, pressansvarig på Björkåfrihet. 

Han säger att bordet ser ut att vara gammalt.

Pelle Hällje

– Den måste ju åtminstone vara från första halvan av 1900-talet. Kanske ännu äldre. Den kan vara inlämnad från ett dödsbo. Jag kan tänka mig att någon inte vetat vad de skulle göra med den och därför lämnat den till oss. Men för en ideell organisation är det inte speciellt hjälpsamt eftersom det tar tid att hantera den.

Olagligt att sälja

Butiken kommer inte att sälja bordet eftersom det är olagligt att handla med utrotningshotade djurdelar. Det kommer att skickas till Naturhistoriska museet i Göteborg. Dit skickas även olika päls- och skinnplagg när det inte går att avgöra vad det är för djur och om det är av en utrotningshotad art. 

– För några år sedan fick vi in en tigerfäll. En annan gång fick vi in en livs levande undulat, säger Pelle Hällje. 

Skarpladdad pistol

Björkåfrihet hanterar runt 4 000-5 000 ton kläder och prylar varje år. Då händer det att en del underliga saker passerar personalens händer.

– En gång hittade vi en skarpladdad pistol. Det var obehagligt. Det var en person som snabbt ville göra sig av med den. Då gick vi till polisen. Sen hörde han av sig och ville ha tillbaka den så han fick lite problem med polisen. 

Utrotningshotad art

Elefanten tillhör en utrotningshotad art som finns med på CITES-konventionens och EU:s listor över de arter som har störst behov av skydd. Därför finns det stränga bestämmelser för handel och andra kommersiella aktiviteter med elfenben och andra produkter av elefant.

Källa: Jordbruksverket.