Härom veckan uppdagades att Akademibokhandelns butiker i Stockholmsområdet drabbats av ett antal omfattande och mycket specifika stölder. Det var en bloggpost från organisationen Svenska Serieakademin som först uppmärksammade de iögonfallande stölderna. Enligt bloggposten ska en tjuv med särskild svaghet för seriealbum med den belgiske tecknade journalisten Tintin plågat flera av Akademibokhandelns butiker sedan början av året. Tjuven ska ha genomfört så många stölder i så många butiker att Akademibokhandeln gått ut med en varning till sina anställda. Att varningar gått ut till butikerna bekräftas av personal, men Akademibokhandeln vill inte avslöja hur den är formulerad, eller om den uppmanar personalen att göra något.

Skämtar du eller, han har varit här typ tre gånger och tagit Tintin för säkert tio tusen

Stjäl bara Tintin

Det speciella är att tjuven endast stjäl serieböcker om Tintins äventyr, inga andra titlar. Han ska även ha stulit hela sektioner på en och samma gång, aldrig enstaka böcker. Calle Falk arbetar i en av de butiker som drabbats.

– Skämtar du eller, han har varit här typ tre gånger och tagit Tintin för säkert tio lax.

Calle Falk är märkbart trött på problemen med de upprepade stölderna. Han är heller inte ensam. Handelsnytt kommer i kontakt med butikspersonal i flera av de utsatta butikerna, vilka alla bekräftar uppgifterna om de speciella stölderna. Ingen vill dock ställa upp på intervju utan att först konsultera Akademibokhandelns kommunikationsavdelning och där tar det stopp. Men i material som Handelsnytt tagit del av framgår att Tintin-tjuven tagits på bar gärning i början av året, ändå har stölderna fortsatt.

Uppmärksammar alla kunder

Via mejl svarar Akademibokhandelns säkerhetschef Mikael Halldin på frågan om vilka åtgärder man kan sätta in i ett sådant här speciellt fall.

”Vi arbetar med att uppmärksamma alla kunder som besöker oss och det är troligt att det även påverkar de personer som kommer in till oss för att stjäla. Det innebär att alla medarbetare hjälps åt att förebygga stölder. I övrigt vill vi inte kommentera våra säkerhetsrutiner eller hur vi skyddar våra varor”, skriver Mikael Halldin.

Inga andra av de bokhandelskedjor eller fristående bokhandlare som Handelsnytt varit i kontakt med tycks vara drabbade av den så kallade Tintin-tjuven. Dock uppger Science Fiction-bokhandeln i Gamla stan att man vid ett tillfälle blivit av med en Tintinbåt av plast.