Den svenska underklädeskedjan Twilfit, med 57 butiker runt om i landet, har stora ekonomiska problem och har lämnat in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten. Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag med ekonomiska problem, som ofta innebär uppsägningar av personal.

Jag tänker vända på varenda sten. Det innebär bland annat att vi vill stänga alla olönsamma butiker

Otto Drakenberg

Twilfit har redan beslutat att lägga ned butikerna i Upplands Väsby och Burlöv, enligt branschtidningen Market. Och fler nedläggningar är att vänta.

– Jag tänker vända på varenda sten. Det innebär bland annat att vi vill stänga alla olönsamma butiker, säger styrelseordförande Otto Drakenberg till tidningen.

Enligt Handels ombudsman Jens Lindström berörs 92 medlemmar av rekonstruktionen. De har informerats om situationen.

– Men ingenting är klart än, hur det kommer att påverka butikerna. Vi får se när förhandlingar inleds gentemot de lokala avdelningarna, om eventuella uppsägningar och nedläggningar, säger han till Handelsnytt.

Hur blir det med de anställdas löner?

– Den första månaden täcks de av den statliga lönegarantin. Efter det ska det vara beslutat om personalen blir uppsagd eller om befintliga butiker blir kvar. Om ackordet antas så skrivs skulderna för bolaget ned och företaget fortsätter att drivas, säger Jens Lindström.

Enligt företaget är skulderna på uppemot 100 miljoner kronor. Orsaken uppges bland annat vara negativ försäljningstrend, dyra hyreskontrakt och en ny webbplattform.