I förra veckan informerades personalen på Coops lager i Bro och Västerås om planerna på att lägga ner terminalerna för att i stället satsa på ett nytt automationslager i Eskilstuna. Tanken är att det nya lagret ska vara i full drift 2024, något som lokaltidningen Mitt I var först med att rapportera om.

Beslutet, som tas officiellt av KF:s och Coop Sveriges styrelse efter årsskiftet, påverkar omkring 500 lageranställda i Bro och cirka 240 i Västerås.

Oro i Bro

Stämningen i Bro är nu mycket dämpad, berättar Handels klubbordförande Osman Yilmaz för Handelsnytt.

– Folk mår inte bra. Det är mycket oro och funderingar. Många yngre funderar på att gå vidare. De äldre pratar om att stämpla eller gå i pension. Samtidigt har det varit mycket möten så jag har inte full koll på hur snacket går på golvet, säger Osman Yilmaz.  

Efter att Ica och Axfood de senaste åren meddelat att man satsar på stora automationslager kom Coops planer inte som en chock för personalen. Men att det nya lagret ser ut att hamna i Eskilstuna var en överraskning.

– Vi kan inte hindra tekniken. Men många här hade nog hoppats att det var i Bro man skulle bygga ut. Det är den största arbetsplatsen och det finns mycket plats. Nu verkar man luta åt Eskilstuna i stället vilket är långt bort för oss, säger Osman Yilmaz.

Många här hade nog hoppats att det var i Bro man skulle bygga ut. Det är den största arbetsplatsen och det finns mycket plats.

Osman Yilmaz, klubbordförande på Coops lager i Bro.

Coops besked är att arbetet ska fortgå som vanligt den närmsta tiden. Vad som händer på sikt är mer oklart. Facket har kallat till förhandlingar och hoppas få mer svar.

– Vi kommer att ställa frågor om utbildning. Ska de ha tekniker? Operatörer? Ingenjörer?  Det finns andra exempel på lager där det krävs en annan typ av utbildning. Men där är vi inte än, säger Osman Yilmaz.

Vad gäller lagret i Västerås är frågetecknen de samma som i Bro, och enligt Osman Yilmaz finns det en tät kontakt mellan de olika lagerklubbarna.

Coop: ”En väg vi alla måste vandra”

Från Coops sida menar man att de steg man nu vill ta är helt nödvändiga för att klara konkurrensen. Automationslager är helt enkelt framtiden.

– Flera av våra konkurrenter har redan gått ut och sagt att man satsar på det här, och många är redan igång. Det är en väg vi alla måste vandra, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop och fortsätter:

– Eskilstuna passar oss, bland annat för marken och den infrastruktur som finns runtikring med vägar och tåg. Beslutet är ännu inte taget, men vi ville vara ute så tidigt som möjligt och berätta om intentionerna för våra anställda.

– Eskilstuna passar oss, både vad gäller personal som bor nära, men också marken och infrastruktur, säger Coops pressekreterare Tarik Belqaid.

Vad gäller möjligheten att få följa med till Eskilstuna-lagret är Coop försiktiga med informationen. Men det utesluts heller inte.

– Det är sådant vi nu vill diskutera och det är därför vi är ute i god tid. Under fem år kan mycket hända, men det finns helt klart många möjligheter, säger Tarik Belqaid.

Coops fryslager i Enköping påverkas inte av planerna.