Kroppsvätskor. Här på Handelsnytt tycker de att jag ska skriva min sista ledare om det (för det här är min sista ledare, jag slutar i december). De har full koll på min förkärlek för att skriva om kiss, bajs och mens. Alltså, inte kisset, bajset och blodet i sig, utan hur detta med svårigheten att gå på toa för butiksanställda rymmer en så oerhört stark symbolik. Att många inte ens kan kissa, bajsa och byta tampong när de vill, eller måste, säger mycket om hur starkt styrt jobbet är. Hur låg grad av självbestämmande många inom handeln har.

Detta med svårigheten att gå på toa för butiksanställda rymmer en så oerhört stark symbolik.

Toalettbesök på jobbet synliggör de klass- och könsskillnader som skär som en reva genom hela arbetslivet. I det stora hela är det inte kvinnorna och arbetarna som drar vinstlotten så att säga. Prata mer om kroppsvätskor på jobbet, det är inget att rodna över, det är blodigt allvar.

Ett starkt minne från tiden som chefredaktör på Handelsnytt är svaret på frågan vi ställde i en läsarundersökning: ”Vad är viktigt för dig på jobbet?” Svaret: ”Att vi blir behandlade som människor.” Det tar jag med mig. Att det varken är svårare eller enklare än så i arbetslivet. Alla är människor. Människor är ömtåliga, men inte mesiga. Människor är olika. Människor har både svagheter och styrkor. Anställda är människor. Chefer är också människor. När människor pratar med varandra utan prestige, maktkåthet och med uppriktig god vilja brukar problem kunna lösas. Om inte lösas, så har man i alla fall kommit fram till att de inte kan lösas, och gå vidare utifrån det. Utan nerböjda huvuden, med rak rygg, kunna se varandra i ögonen. Som människor.

Människor är ömtåliga, men inte mesiga.

Jag inser att det är exakt tre år sedan som jag skrev min första ledare i Handelsnytt. Den handlade bland annat om mitt mål att det ska vara lustfyllt att gå till jobbet. Hur viktigt det är att jobbet drivs av lust i stället för piska, press och prestationsångest. Lusten är viktig, även om jag fattar att den ibland är orealistisk. När livet kommer emellan. Men jag fortsätter att ha siktet inställt på målet. Hoppas ni också har det.

Lust i stället för piska, press och prestationsångest.

Sammanfattningsvis, mina tre budord:

  • Du ska få kissa och bajsa när du behöver på jobbet.
  • Du ska bli behandlad som en människa på jobbet.
  • Du ska känna lust inför att gå till jobbet.

Är det inte så, gå samman med kollegorna, gör något.

Jag kommer sakna er. Som man alltid saknar någon i en bra relation, som ändå tar slut. I detta fall beror det på att jag fått ett nytt jobb. I december hittar ni mig på Polistidningen. Men jag kommer ju fortfarande vara en kund (en föredömlig sådan som lägger streckkoder rätt och inte såsar kvar efter stängning). Och det kan jag säga. Ett leende och ett par snälla ögon från dig i kassan betyder mycket för känslan av medmänsklighet.

Var ödmjukt stolt över din insats på Handelsnytt, säger min pappa. Och det är jag. Med de orden säger jag tack och hej och ta ingen skit.