Redan i början på november rapporterade branschtidningen Computer Sweden att tv-spelskedjan Gamestop skulle slå igen sina nordiska butiker.

Länge valde kedjan att inte bemöta uppgiften, men i förra veckan publicerades ett meddelande på företagets sajt där man bekräftar att butikerna successivt kommer att stängas under nästa år.

130 drabbas

Exakt hur och när är än så länge oklart. I Sverige påverkas cirka 130 anställda av stängningen, varav drygt 80 jobbar i butikerna.

Det har blivit väldigt svårt att få in inkomster från fysiska spel. Den digitala försäljningen i konsolerna och datorerna har det gjort det så lätt att köpa från soffan att ingen riktigt orkar gå till butiker längre

Mattias Rojas

Mattias Rojas slutade på Gamestop Kista i april och har en bakgrund som säljare inom elektronik och tv-spel. Enligt honom är Gamestops sorti från Sverige inte förvånande.

Mattias Rojas är gamingfantast och har jobbat som säljare på Gamestop. I dag skriver han även för spelsajten CarteGaming.

– Det har blivit väldigt svårt att få in inkomster från fysiska spel. Den digitala försäljningen i konsolerna och datorerna har det gjort det så lätt att köpa från soffan att ingen riktigt orkar gå till butiker längre. Det finns samlare som gillar fysiska utgåvor, men de blir bara färre och färre och de senaste åren har leksakerna sålt mer än vad spelen har gjort, säger han.

Tystnad från ledningen

Handelsnytt har varit i kontakt med flera andra Gamestop-anställda som säger att de fått instruktioner av ledningen att inte uttala sig om nedläggningen. Mattias Rojas känner igen attityden.

Det är absolut inte den sämsta arbetsplatsen jag haft. Men känslan var ändå att man var utbytbar, så som det ofta är i handeln.

Mattias Rojas, före detta Gamestop-anställd.

– Centralt var de tysta om utvecklingen, och det är ju oftast ett dåligt tecken. När jag var anställd fick man väldigt lite information uppifrån förutom det klassiska med att satsa på extratjänster och bli jagad för siffrorna, säger han och fortsätter:

– Det är absolut inte den sämsta arbetsplatsen jag haft. Men känslan var ändå att man var utbytbar, så som det ofta är i handeln.

Gamestops e-handel kommer att vara kvar till dess att den sista fysiska butiken stängts.

Gamestop

Amerikanska Gamestop är en av världens största återförsäljare av tv- och dataspel och har omkring 4 800 butiker över hela världen.

Kedjan har under lång tid haft finansiella svårigheter i sina nordiska butiker. Förutom de 40-butikerna i Sverige stängs nu ungefär lika många i Norge, Finland och Danmark.