Jag är orolig. Biblioteken, folkbildningen, mångfalden, konsten. Allt det här tar vi förgivet. Men borde vi göra det?

Svaret är nej. Dessa saker har vi tillsammans sett till att vi har i vårt samhälle i dag. Genom att driva våra frågor, genom demokrati!

Kan vi ta demokratin för given, finns den bara där? Nej, demokratin har vi kämpat för att få ta del av. Den kan röstas bort, som skatter, rättigheter och olika reformer. Förstår vi det?

Nej, inte när Sveriges näst största parti är ett antidemokratiskt parti som inte tror på allas lika värde och gör skillnad på folk. 

Vad är de beredda att offra?

Borgarna hänger på och backar upp det stackars utfrysta partiet. Men vad har dom att vinna och vad är de beredda att offra?  De mänskliga rättigheterna och de globala målen ligger tydligen på förhandlingsbordet. Folkhälsan, våra barns utbildning och vården av medborgare i samhället som har störst behov, ligger på bordet.

Vad har de att vinna? De får möjlighet att odla kapitalismens unkna värderingar. Där människor är resurser i produktionen. Ett samhälle som inte är för vanligt folk, vilka är det?

Jag är vanligt folk.

Jag vill att:

  • Mina barn ska ha en bra skolgång, att de ska kunna hyra sin första lägenhet till en rimlig hyra, att de ska få en trygg anställning med en lön som går att leva på och att de ska ha rätt att organisera sig i ett fackförbund som förhandlar villkoren.
  • Mina far- och morföräldrar ska ha en lugn tillvaro, och om de får flytta till ett äldreboende vill jag att de ska känna sig trygga.
  • Personalen ska trivas och få betalt för det viktiga arbete de gör, att de ska ha tid för de äldre.
  • Mina föräldrar ska ha en rimlig pension när den dagen kommer.
  • Alla ska kunna gå till vårdcentralen, sjukhuset eller tandläkaren och få bra vård utan att någon tittar i plånboken. Detta utan att möta utbränd personal som sliter för en för låg lön.
  • Pappor ska anses lika viktiga för sina barn som mammor.
  • Min dotter ska ha samma möjligheter som mina söner.
  • Kön, religion, etnicitet eller socioekonomisk bakgrund inte ska spela någon i hur man blir behandlad, vad man får i lön eller om man kan följa sina drömmar.

Mänskliga rättigheter

Jag är rädd om vår demokrati, jag är vanligt folk, Sverige är fullt av sådana som jag.

Förklara för mig varför hälften av svenska folket röstar på en politik som motverkar ett sånt samhälle?

Tak över huvudet, kläder på kroppen, mat i magen, vara den man är och älska vem man vill är inte politik. Det är mänskliga rättigheter.

Sandra Klasson
Socialdemokrat och Handelsmedlem