Efter några struliga år med rekonstruktioner och ägarbyten har Teknikmagasinet ansökt om konkurs eftersom bolaget inte längre kan betala sina skulder.

Jag har trivts väldigt bra på Teknikmagasinet. Det är ett jättekul jobb

Johanna

Till nyhetsbyrån TT säger kedjans vd Ulrika Göransson att det framför allt beror på kombinationen av stigande hyror och dyrare varuinköp i och med att den svenska kronan har försvagats.

Anställda informerades strax innan lunch. Däribland Johanna som jobbar i butiken i Haninge centrum, söder om Stockholm.

– Jag tycker att det är jättetråkigt! Tack och lov gick jag ordningsvaktsutbildningen förra året, så jag har haft planer på att byta jobb. Men jag har trivts väldigt bra på Teknikmagasinet. Det är ett jättekul jobb, säger hon.

Enligt TT har Teknikmagasinet 135 butiker i Sverige, Finland och Norge samt lager och e-handel. Sammanlagt rör det sig om 500 anställda.

I Sverige finns det 85 butiker, exakt hur många som jobbar i dessa är oklart.

Konkursförvaltaren uppger att butikerna än så länge kommer att hålla öppna som vanligt, vilket också är det besked Johanna har fått.

– De skrev att vi ska jobba vidare precis som vanligt och att vi kommer att få vår lön, så det är skönt, säger hon.

Johanna hoppas på att konkursförvaltaren hittar en ny ägare. Hon har jobbat i butiken i Haninge centrum i fem år.

– Mobilreparationerna var det som skulle lyfta upp butikerna och det har gått bra säger de. Men det har inte varit tillräckligt.

Johanna heter egentligen någonting annat.

Det här gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

Skillnaden mellan konkurs och rekonstruktion

Konkurs

En person eller ett bolag som inte kan betala sina skulder och inte kommer att kunna göra det på längre tid kan försättas i konkurs. Tingsrätten fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare. Alla tillgångar som finns tas om hand och används för att betala skulder. 

Företagsrekonstruktion

Ett alternativ till konkurs för de företag som har problem men som på sikt har en chans att överleva. Domstol beslutar om rekonstruktion och utser en rekonstruktör.