I morgon, fredag, byter fack och arbetsgivare i handeln avtalskrav med varandra. I dag skriver Handels ordförande Susanna Gideonsson en debattartikel i Arbetet.

Sticker i ögonen

Hon hänvisar till tidningen Markets undersökning som visar att vd:arna i de största handelsföretagen har fått en genomsnittlig löneökning på 7,2 procent. För butiksanställda ökade lönen 2018 med 1,6 procent, vilket är mindre än kollektivavtalet slår fast. Skillnaden sticker i ögonen på många handelsanställda.

Arbetsgivarna har signalerat att de vill se måttliga löneökningar och hålla tillbaka ingångslönerna för handelns anställda.

”Vi går naturligtvis inte med på det. Belöna de som jobbat länge istället för att ge ännu sämre villkor för de nya” skriver Susanna Gideonsson i debattartikeln.

Ob-tillägg

Hon skriver också att facket vill ändra ob-ersättningen för att anpassa den till handelns ökande öppettider. Som exempel tar hon julaftons morgon som i dag betalas som en vanlig vardag.

Arbetsgivarna Svensk Handel har signalerat att även de vill ändra på ob-ersättningen.

I morgon, fredag, byter parterna avtalskrav med varandra. Nästa vecka börjar förhandlingarna. 1 april ska nya kollektivavtal börja gälla för anställda i butiker och lager.