– Nu är det slut tänkte jag först. Att bli arbetslös ger en väldigt ont i magen. Men så började jag tänka på det jag och Ann talat om tidigare, att faktiskt ta över butiken, säger Jan Karlsson.

Redan när förra ägaren skulle sälja bokhandeln pratade Jan Karlsson och Ann Axberg om att ta över och driva butiken. Men då blev det för dyrt. I stället tog Bokia över. Runt 2012 gick Bokia samman med Akademibokhandeln. Jans och Anns butik bytte namn igen och deras heltidstjänster skars först ner till 95-procentiga tjänster. När beskedet kom om att butiken skulle läggas ner och de sägas upp jobbade Jan 60 och Ann 75 procent.

I december blev nedläggningen känd i Karlskoga där butiken ligger. Reaktionen från kunderna var tydlig: Det får inte hända.

– Det fick oss att gå vidare med idén att ta över. Stödet hemifrån och stödet från kunderna och alla som vi vänt oss till för hjälp har varit enormt betydelsefullt, säger Ann Axberg.

Ska få bokhandeln på fötter

Men enkelt har det inte varit. Bokhandelskedjan hade tidigare inte sålt en butik till en enskild ägare och förhandlingarna har tagit tid.

– Båda parter har fått kämpa hårt. Det har svängt fram och tillbaka. Det gäller att tro på sin idé för att orka. Visst är det ett risktagande, men det är det att vara arbetslös också, särskilt i vår ålder, säger Ann Axberg som fyllt 58 år.

Jan och Ann har flera idéer på hur de ska få bokhandeln på fötter. Förslag som de inte fick gehör för när butiken styrdes av Akademibokhandeln. Exempelvis vet de att kontorsmaterial drar in pengar. Men det ville inte bokkedjan ha.

Man såg hur pengarna lämnade butiken samtidigt som kontorsmaterialet minskade utan att kunna göra någonting. Frustrerande är bara förnamnet

Jan Karlsson.

– Man såg hur pengarna lämnade butiken samtidigt som kontorsmaterialet minskade utan att kunna göra någonting. Frustrerande är bara förnamnet,  säger Jan Karlsson.

Tuff bransch

Båda är väl medvetna om att de ger sig in i en tuff bransch. En granskning som Handelsnytt gjort visar att antalet personer som blivit varslade ökat drastiskt. Det beror på att det är just större kedjor som läggs ner, skär ner eller går i konkurs.

Förutom kontorsmaterial vill Ann och Jan utveckla sortimentet av konstnärsmaterialet. De vill också ordna flera författarträffar. Sortimentet ska ge butiken flera säljben att stå på och träffarna ska göra bokhandeln till en mötesplats.

I dag jobbar förutom Ann och Jan ytterligare två personer i butiken. De jobbar extra och kommer att fortsätta göra det.

Ni blir ju arbetsgivare nu hur känns det?

– Det kommer ju bli lite annorlunda, men jag hoppas att vi kommer att behålla våra värderingar. Det är viktigt att alla får vara med att bestämma och känna att de kan påverka, säger Ann Axberg, som varit anställd i bokhandeln i 40 år.

1 april är bokhandeln deras och några dagar senare öppnar den för kunderna.

– Äntligen. Det ska bli helt fantastiskt, säger Ann Axberg.

– Det är lite med skräckblandad förtjusning. Men ja, äntligen!, säger Jan Karlsson.

Så här gör du! Ann och Jan tipsar.

  • Prata med dina kollegor – är de också intresserade?
  • Se till att ha stöd hemifrån!
  • Kolla vilket stöd du kan få från organisationer/myndigheter, exempelvis arbetsförmedlingen.
  • Har du kollektivavtal och sägs upp – kolla vad din omställningsförsäkring ger! Ann och Jan har fått en liten summa därifrån.
  • Prata med flera banker!
  • Kolla upp med a-kassan vad som gäller innan du bildar ett bolag. Ann och Jan väntade tills de var riktigt säkra på att affären skulle bli av. Annars hade de förlorat både affär och a-kassa.