På tisdagsmorgonen bekräftades att en anställd på ÖoB i Karlskoga var smittad av coronaviruset covid-19.

Eftersom den smittade arbetat under fredagen beslutade ÖoB att hålla varuhuset stängt och att sanera det under veckan, något som Karlskoga tidning var först med att rapportera.

När det blev känt kontaktade Handelsnytt en anställd som berättade att hela personalen var hemma med lön och avvaktade vidare beslut.

Personalen är hemma med lön

Rickard Persson är ombudsman på Handels i Örebro och hade inte hört talas om fallet förrän Handelsnytt hörde av sig.

– Jag vet inte om den smittade får lön eller om hen sjukanmält sig och får sjuklön från Försäkringskassan som vanligt. Jag har frågat ÖoB men ännu inte fått svar. Om hen inte känner sig sjuk så ska hen kunna få smittbärarpeng eller lön i stället, säger han. 

När han kontaktade ÖoB förklarade de att de fått väldigt mycket frågor och saker att göra sedan smittan bekräftades.

– Det låter som att de gjort det som de kan. Arbetsgivaren tyckte att det var bättre att välja det säkra före det osäkra för att utreda vad som hänt, säger Rickard Persson.

Jobbade under inkubationstiden

Han berättar att den smittade rest i Italien med sin familj. Den ÖoB-anställde mådde bra när hen kom hem och jobbade därför som vanligt, men snart blev familjen sjuk. Då testade hen sig och visade sig också bära på viruset men hade inga symtom. 

– Smittspårning har gjorts och ingen mer i personalen har blivit smittad. Personalen mår bra och den smittade mår under omständigheterna också bra enligt uppgift från företaget, säger Rickard Persson. 

Sanerar hela varuhuset

Coronavirustyper som liknar covid-19 kan vara aktiva i flera dagar utanför kroppen, visar en ny tysk studie. Till exempel kan coronavirus fortfarande vara aktiva efter fem dagar på en metallyta. Däremot är det enkelt att döda viruset med sprit, tvål och andra fettlösliga medel.  

Men eftersom den smittade personen var helt symtomfri på jobbet på fredagen ska det inte finnas någon smittorisk i varuhuset enligt Folkhälsomyndigheten. ÖoB har ändå valt att sanera lokalerna.

På torsdagen kommer den ordinarie personalen tillbaka till jobbet och butiken öppnar igen. ÖoB uppmanar i ett pressmeddelande personal och kunder att vara uppmärksamma på symtom.

Corona på jobbet

Det här gäller om arbetsplatsen stänger och arbetsgivaren skickar hem dig på grund av coronasmittan:

Arbetsgivaren avgör om arbetsplatsen ska stängas och personalen gå hem på grund av smittorisken. Då ska personalen ha full lön.

Om arbetsgivaren säger åt dig och dina kollegor att gå hem på grund av smittorisk är det bra att du kollar att du faktiskt får full lön trots att du är hemma. Får du inte det ska du kontakta Handels direkt. 

Om arbetsgivaren misstänker att du är smittad, fast du själv inte känner dig sjuk, och uppmanar dig att inte gå till jobbet har du också rätt till full lön. 

Är du inte sjuk ska du jobba som vanligt. 

Misstänker du att du är sjuk har du rätt att sjukanmäla dig och gå hem från jobbet. Från och med i dag har regeringen beslutat att slopa karensavdraget. Du har däremot inte rätt att gå hem för att du är orolig för att smittas. 

Om du är smittad av en samhällsfarlig sjukdom, men inte känner dig sjuk har du rätt till smittbärarpeng från Försäkringskassan.

Källa: Handels

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar .