Handels växlade på onsdagen avtalskrav med arbetsgivarföreningen KFO. Fackets krav är till stora delar samma som i de pågående förhandlingarna med Svensk Handel: bland annat löneökningar på 825 kronor, avtalspension som syns på lönespecen och utökat arbetsgivaransvar för rehabilitering. För kooperationens butiksanställda kräver facket utökade ob-tillägg, men kraven är lite annorlunda jämfört med anställda i privata butiker.

– På KFO-sidan är det viktigare med ob på helgaftnar och lördagsförmiddagar. Tidiga morgnar prioriteras inte lika högt som i förhandlingarna med Svensk Handel, säger Handels avtalssekreterare Per Bardh.

Visstid allt vanligare

I avtalet för lager och terminaler vill Handels minska arbetsgivarens möjlighet att använda visstidsanställningar.

– På Coops lager i Bro blir anställningar på allmän visstid allt vanligare. Vi vill ha mer trygga jobb, säger Per Bardh.

Kooperationens arbetsgivare vill tvärtom göra anställningarna ännu mer flexibla.

– Vi vill kunna förlägga arbete dygnet runt. Då måste bland annat kostnaderna för ob-ersättning ner, säger KFO:s förhandlingschef Jesper Neuhaus.

Avtalsförhandlingar i april

Han hänvisar till att lager- och e-handelsavtalet med Svensk Handel, som gäller sedan 2019, innehåller ob-tillägg som är lägre än de som finns i KFO:s avtal. Fullt genomslag får dessa bestämmelser dock efter en övergångsperiod på 10 år.

– På sikt måste villkoren i våra kollektivavtal vara likvärdiga med den privata sidan, säger Jesper Neuhaus.

Avtalsförhandlingarna mellan Handels och KFO startar i mitten av april, förutsatt att avtalen med Svensk Handel är klara då.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar .