Butiksanställd – ska det vara en karriär eller vägen till fattigpensionär?

När man granskar Svensk Handels krav i avtalsrörelsen, slås man av tanken: Vill Svensk Handel att vi butiksanställda ska jobba kvar inom branschen? Detta är den stora frågan för oss som redan jobbar i butik. För er som funderar på att söka jobb som butiksanställd, Svensk Handel vill att ni ska få sämre ingångslön, svårare att få upp lönen och att ditt framtida yrke mer och mer tappar i prestige.

Butiksarbetare: Vad ska vi göra? I dagens Sverige är framtiden inte på vår sida. Fler och fler av oss blir tvingade att gå ner i timmar, nyanställda tvingas acceptera anställnings­förhållanden som ingen ska behöva godta.

Butiksarbetare: Vi är värda MER! Få lägger märke till oss, vi är ofta osynliga i samhället. Hot, förolämpningar, sexuella trakasserier och hög stress tillhör vår vardag.

Butiksarbetare: I ett yrke med många och tunga lyft, har vi någon framtid? Med få timmar på våra kontrakt, har vi någon framtid? Med en otrygg anställningen där man inte vågar säga något, har vi någon framtid?

Butiksarbetare: Det är hög tid att vi säger ifrån! Vi vill ha möjlighet till att jobba heltid utan att det ska kännas som en omöjlighet. Vi vill att vår chef lyssnar på oss, och låter oss vara med och påverka. Vi vill att våra kroppar håller ända till pensionen och många år efter. Nu när vi är mitt uppe i en avtalsrörelse, ska vi inte vara rädda att ställa krav. Vi måste göra våra röster hörda! Nu hoppas jag att så många som möjligt av oss förtroendevalda och Handelsmedlemmar hjälper och stöttar vårt förbund som nu ligger i sina skyttegravar! Handelsanställdas förbund, upp till kamp!

Martin Svensson 
Klubbordförande Stora Coop Skara