Det är kusligt tomt vid Eurocash Charlottenberg efter beslutet om att norska regeringen stänger gränsen.

Martin Carlsson och Wilma Olsson var några av få besökare vid Charlottenberg dagen efter att karantänsreglerna och gränskontrollerna infördes. – Gränshandel kommer ta skada mest av detta och jag är orolig för att påskhandeln kommer påverkas. Då det är bästa perioden för gränshandeln. Även att jag som jobbar som timanställd och extra pass, inte kommer ringas in, oroar mig, säger Wilma Olsson. – Jag jobbar inom vården, så jag har fullt upp, jämfört med de som jobbar inom gränshandeln nu som kommer drabbas hårdare åt andra hållet, säger Martin Carlsson.

– Det är klart att man inte klarar sig hur länge som helst i det här läget, säger Eurocash klubbordförande Christina Ramstad.

Dagarna innan stängningen hamstrade norrmännen toapapper, pasta och torrvaror.

Tomma hyllor på Eurocash Eda.

I lördags gick den norska regeringen ut med beskedet att man stänger flygplatser, hamnar samt inför strängare gränskontroller.

Man har även beslutat att alla resande vid hemkomst till Norge ska sitta i karantän hemma under 14 dagar. För resande från Finland och Sverige gäller karantänsreglerna från tisdag den 17 mars.

Inez Hjalmarsson ska fika och få en pedikyr. Hon är inte orolig för viruset, men tycker det är skönt att gränsen stängs. – Det är ganska bra att dem stänger gränsen, jag tror att det minskar smittan, säger hon.

Varsel vid gränsen är att vänta säger Handels, exakt när och var är dock oklart.

Kundunderlaget förväntas minska med 80-90 procent för gränsahandeln.