Mellan 1 och 23 mars har 1 057 anställda inom handeln varslats enligt Arbetsförmedlingens preliminära varselstatistik. Men i praktiken kan det mycket väl vara betydligt fler i branschen som förlorat sina jobb under perioden, säger Handels pressekreterare Jens Lundberg.

– De som har visstidsanställningar syns inte i statistiken. Det enda som händer för dem är att telefonen slutar ringa. Det är de visstidsanställda som ryker först. Enligt våra uppskattningar har 15 000 visstidsanställda blivit av med sina jobb, säger han.

1 500 förhandlingar på en vecka

Störst problem har gränshandeln och handeln på flygplatserna.

– I den andra vågen har vi sett att sällanköpshandeln har fått problem. 32 procent av dem som jobbar på de här platserna är visstidsanställda, säger Jens Lundberg.

Under den tredje veckan i mars hade Handels nästan 1 500 förhandlingar med olika arbetsgivare. De handlade om allt från schemaförändringar när öppettiderna ändrats till nedläggningar av butiker.

– Majoriteten handlade om korttidspermitteringar. Det är vi tacksamma för. När det kommer in varsel försöker vi förhandla om det till korttidspermitteringar, för då får våra medlemmar behålla sina jobb, säger Jens Lundberg.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar .