Det känns som det aldrig kommer att ta slut. Hur ska man orka jobba?

– Tänk inte så mycket utan ta en dag i taget. Tänk inte på hur det kommer att vara i påsk eller till midsommar, det ökar bara stressen. Försök att göra det som går att göra idag och imorgon efter bästa förmåga. 

Johan Waara.

Om man är rädd att förlora jobbet?

– Det är samma sak här. Jag tror att det kommer att vara ett före och efter corona. Men ingen av oss vet hur det kommer att se ut. Det kan bli bättre eller sämre. Det är ingen idé att älta hur det ska gå. Det kan verka banalt, men att ta en dag i taget är vägen framåt. Fokusera på den lilla sfären runt omkring dig.

Om man är orolig för sina anhöriga i riskgrupp? 

– Det är viktigt att skilja på sund och osund oro. Osund oro är om man är rädd för saker som man inte behöver vara rädd för. Till exempel är det ofarligt att flyga och mer farligt att köra bil. Ändå är fler flygrädda än rädda att köra bil. Den sunda oron handlar om sådant som är farligt på riktigt. Om man har en skruttig gammal mamma eller pappa finns det anledning att vara orolig. 

Hur ska man tänka då?

– Man måste acceptera att oron finns. Det är ett skeende man inte kan påverka. 

– I västvärlden är vi till stor del förskonade från den oro som tidigare generationer eller andra delar av världen är vana vid. Det är därför vi reagerar lite irrationellt, som att vi bunkrar toapapper men fortsätter gå på vinprovning. 

Vad ska man göra om man är hemma i karantän och känner sig ensam?

– Vi har massor av digitala plattformar och det är viktigt med social aktivering. Att man snarare fokuserar mer på sociala kontakter än vanligt. Tänk inte att det löser sig utan ta ansvar för att höra av dig till dina nära. Återskapa de sociala kontakter du har i vanliga fall och strukturera och schemalägg gärna. 

– Om du bor i ihop med personer, försök att inte gå och skava på varandra. Håll till på olika ställen.

Myndigheter rekommenderar att man håller sig uppdaterad. Men hur gör man om man blir mer orolig av att läsa nyheter?

– Smalna av och ta bort vissa appar om det är jobbigt. Läs bara sådant som är baserat på vad vi faktiskt vet, inte vad krönikörer och personer på till exempel Facebook tror kommer att hända. 

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar.