Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativ till vanliga kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra. Så står det i Folkhälsomyndighetens nya råd som handlar om hur butiker, kollektivtrafik, organisationer och arbetsgivare ska minska smittspridningen av coronaviruset. 

Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.

– Rekommendationerna är för att säkerställa att de ska vidta åtgärder som man själv eller via särskilda anvisningar fått förlagt sig att göra. Man kan inte strunta i det. Det kan vara att sätta upp information till medlemmar, personal, kunder. Att märka upp avstånd på golvet, att möblera om, skapa utrymme för att undvika trängsel. Hålla digitala möten, så långt det låter sig göras. Och erbjuda god hygien. Och att man undviker att samlas i trånga lokaler, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens.