Du börjar mitt i en väldigt speciell tid – hur är det?

Det är jättekonstigt att börja mitt i coronatider. Dels för att jag ska lära känna redaktionen och alla jobbar på distans. Men också för att våra läsare troligen har den mest extrema arbetssituationen de varit med om i sina liv. Jättemånga går med i facket nu och det finns en massa viktiga frågor som vi både kan väcka och hjälpa läsarna med. Mitt i allt elände så känns det som att Handelsnytt verkligen kan vara angelägen och till nytta för läsarna.

Varför vill du jobba på Handelsnytt?

Det som är så spännande med Handelsnytts läsare är ju att alla har en relation till dem. De är hårt utsatta för tyckande och jobbar dessutom i en bransch som genomgår stora förändringar. Det handlar både om människor och samhället – en intressant kombination, tycker jag.

Har du någon egen erfarenhet av jobb inom Handels område?

Inte mer än att jag jobbade i livsmedelsbutik när jag pluggade och en period därefter. Jag minns mötet med kunderna som spännande. Alla människor man såg och skapade sig en bild av. En del som hängde på låset när vi öppnade, andra som alltid bara handlade till en person och man tänkte att ”där blir det ensammiddag i kväll”.

 Vad vill du göra med Handelsnytt? 

Först vill jag lära känna både läsarna och redaktionen, och lära mig en massa nya saker. Tidningen är ju mitt inne i ett förändringsarbete med den nya formen. Så jag ska inte börja förändra den, utan fullfölja det som är påbörjat. Det här är ett förtroendeuppdrag. Att göra medlemstidning handlar om att vara relevant för sina läsare, annars finns det ingen anledning att läsa det vi gör.

Var har du jobbat tidigare?

Innan jag kom till Handelsnytt jobbade jag tio år som chefredaktör på veckotidningen Icakuriren. Tidigare har jag varit chefredaktör på Vi Föräldrar och innan det var jag reporter och redaktör på Kamratposten. Där lärde jag mig jättemycket – man måste vara otroligt påläst för att kunna skriva kort och enkelt om svåra saker för barn.

Innan jag blev journalist jobbade jag inom hemtjänsten och på fritids som barnskötare.

Vad gör du när du inte jobbar?

Just nu, med tanke på coronan, är ingenting riktigt som vanligt. Men jag försöker vara i vårt fritidshus och träffa mina vuxna barn så ofta det går. Dessutom är jag engagerad i OCD-förbundet, som jobbar för att sprida information om ocd, tvångssyndrom. En av mina döttrar har ocd, och det känns viktigt att få bidra till att öka kunskapen om psykisk ohälsa.

Annars gillar jag att se på film och att spela poker. Inte om några pengar direkt, det är själva spelandet som är kul. Vi är ett litet gäng som har spelat mer eller mindre regelbundet sedan 2008 och det är bra avkoppling från allt.

Helena Rönnberg

Ålder: 55 år
Familj: Sambo. Två vuxna döttrar och en bonusdotter på tolv år.
Bor: Lägenhet i södra Stockholm.