Sedan coronakrisen blev akut i mitten av mars har Handels medlemstal ökat med mer än 5 000. Den 30 april hade förbundet 160 397 medlemmar. Så många har man inte varit sedan april 2007.

Karin Lindehoff, Handels.

– Jag är stolt och glad! Det är tydligt att facket är en trygg punkt dit människor vänder sig när det är oro i världen, säger Karin Lindehoff, enhetschef på Handels förbundskontor.

Välkomna

Flera projekt har startats för att välkomna de nya. Vissa avdelningar ringer upp nya medlemmar för att ge ett personligt välkomnande. Den fackliga telefonrådgivningen Handels Direkt har förstärkts för att möta anstormningen av frågor från både nya och gamla medlemmar. Och information från myndigheter och förhandlingar uppdateras ständigt på webben och i nyhetsbrev.

– Ett viktigt arbete är att rusta de förtroendevalda för att jobba med säkerhet i butik under pandemin.

Fler i a-kassan

Handels a-kassa har fått ännu större tillströmning av nya medlemmar. Över 21 000 personer har sökt inträde sedan mitten av mars. Nya a-kassemedlemmar har fått sms med uppmaning att också gå med i facket. Nästa utmaning blir att få dem att vilja vara kvar.

– Många söker sig till oss som en försäkring när man får problem. Nu gäller det att sälja in den fackliga idén – visa att vi är relevanta och gör skillnad på sikt med bra villkor varje dag, säger Karin Lindehoff.

Ingen utbildning

Särskilt mycket facklig utbildning kan Handels dock inte erbjuda sina nya medlemmar för närvarande. Nästan all kursverksamhet ligger nere på grund av smittrisken.

– Det är fruktansvärt frustrerande. Vi jobbar hårt för att digitalisera våra kurser, men det dröjer till hösten innan vi är igång i större skala.

Fördel för alla

En och annan facklig trotjänare har hörts muttra om att det är så dags att gå med i facket när krisen redan är här. Karin Lindehoff tycker att alla borde vara glada.

– Det är en fördel för alla att vi blir fler. Inte minst ger det oss styrka i avtalsrörelsen som ju har skjutits upp till hösten.