Det råder full aktivitet i den blivande butiken på Eldkvarnsgatan i Uppsala. Kylskåp ska ställas på plats och varor ska packas upp. Det är bara några dagar kvar till premiäröppning.

Ägarna Bengt Pettersson och hans son Kalle Pettersson får hjälp av familjemedlemmar, grossister och franschisegivaren AutoMat. Men inte av någon personal. På söndag 14 juni blir butiken nämligen Sveriges största obemannade butik.

– Det känns fantastiskt kul. Dels för att jag får göra det tillsammans med min son men också för att komma tillbaka till matbranschen, säger Bengt Pettersson.

Far och son Bengt och Kalle Pettersson öppnar AutoMatbutiken tillsamman i Uppsala.

Han driver sedan tidigare godisbutiken Kandyz i Uppsala. Där finns det personal. AutoMatbutiken blir den första obemannade butiken han driver.

– Ända sedan Amzon go öppnade sin första obemannade butik har jag velat göra samma sak i Sverige. Jag tycker att det är en fantastisk lösning att koppla samman teknik med service. Att starta en obemannad butik ger mig också möjligheten att driva två verksamheter. Jag lägger redan väldigt många timmar på Kandyz, säger han.

”Största risken att ingen kommer”

Det slamrar och prasslar när kartonger öppnas och plastförpackingar plockas upp. Trots att butiken blir Sveriges största obemannade är den mindre än många andra livsmedelsbutiker, som kan ligga på ett par-tre tusen kvadratmeter. Lokalen är 80 kvadratmeter stor och närmast belägna matkonkurrent är Willys.

En fördel han ser med sin obemannade butik är dess öppettider. Kunderna kan handla när än de behöver. För att komma in i butiken krävs det att kunden loggar in med bank-id. Innan hen går ut betalar hen i en självskanningskassa. Men Bengt Pettersson är inte orolig för stölder och snatteri.

Butiken AutoMat öppnar på söndagen 14 juni och är då Sveriges hittills största obemannade butik.

– Jag litar på människor tills motsatsen bevisas. Den största risken är väl om ingen kommer. Det gäller bara att få kunderna att bekanta sig med konceptet – hur man sköter sig själv. Men det är de flesta redan vana vid, säger Bengt Pettersson.