I drygt en vecka har Pressbyråns nya obemannade butik Pressbyrån Go varit i drift på Kungsholmen i Stockholm. Konceptet är snarlikt Amazon Go och bygger på att kunden laddar ner en app för att ta sig in i butiken och handla. Varorna som plockas registreras automatiskt i en virtuell varukorg med hjälp av kameror och sensorer.

– Vi vill bli ännu mer tillgängliga och kunna finnas på fler platser för våra kunder, säger Maria Isaksson affärsutvecklingschef på Pressbyråns ägare Reitan Convenience till Handelsnytt.

Hotellobbys och kontor

Butiken i Stockholm är ett försök, men på sikt ser Pressbyrån att konceptet ska etableras på många håll i landet. Tänka platser är i kontorsbyggnader, hotellobbys och sjukhus. Precis som övriga Pressbyrån kommer Pressbyrån Go att drivas som franchise.

Maria Isaksson, Reitan Convenience

– Den som nu är i gång drivs av en köpman som redan har en bemannad butik bredvid, säger Maria Isaksson.

Handelsnytt har tidigare skrivit om obemannade butiker, däribland kedjan Lifvs som vill öppna 300 butiker runt om i Sverige, samt om Sveriges hittills största obemannade mataffär – AutoMat i Uppsala.

Coronakrisen har påverkat

Att obemannat nu på riktigt börjar slå igenom tror Maria Isaksson främst beror på den tekniska utvecklingen. Men corona-pandemin har också gjort sitt, i alla fall när det kommer till att lyfta fram fördelarna.

Frågor kring avstånd, hur man ska betala och hur många man får vara i en butik har ju varit aktuella nu

Maria Isaksson, om fördelarna med obemannat i coronatider.

– Frågor kring avstånd, hur man ska betala och hur många man får vara i en butik har ju varit aktuella nu. Här finns fördelar med obemannat. Vi kan till exempel ställa in digitalt hur många som kan befinna sig i butiken samtidigt.

Ingen fara för jobben

Men jobben då? Är det ett hot mot arbetstillfällena i handeln? Pressbyrån ser det inte så. Pressbyrån Go är en komplettering, menar Maria Isaksson.

– Det kommer fortsatt att finnas bemannade butiker. Det här är ett komplement och en möjlighet att få vår service till ställen där man tidigare inte haft det.