Historien.

Först kom mjukglassen, sedan maskinen. Mjukglassen uppfanns av en slump i USA på 1930-talet. Det lär ha varit en glassförsäljare som fick punka och snabbt behövde bli av med den rinnande glassen. Folk gillade den smältande, mjuka produkten och snart fanns det mjukglassmaskiner som enkelt kunde fixa ”soft serve”.

Det lär ha varit en glassförsäljare som fick punka och snabbt behövde bli av med den rinnande glassen.

Priset.

En professionell mjukglassmaskin kan kosta från runt 20 000 kronor till uppemot 80 000 kronor. Det finns också maskiner för hemmabruk för en billigare peng, från runt en tusenlapp. Den som inte vill investera i en egen maskin kan hyra för ett event eller fest.

Riskerna.

Mjukglassmaskinen kan bli en mysig plats för bakterier och andra illasinnade organismer att växa till sig på. Det kan orsaka matförgiftning. Rusning efter mjukglass kan medföra brister i rengöring och desinfektion av maskinen. Dålig handhygien hos personalen och hög utomhustemperatur är andra riskfaktorer.

Vinstmaskin?

En tillverkare av mjukglassmaskiner beskriver sin produkt som en riktig vinstmaskin: ”Häll mix i toppen på maskinerna och ut kommer vinsterna.” Hur det egentligen ligger till med den saken är oklart, men eftersom glassen innehåller så mycket luft kan det stämma att vinsten blir större än vid vanlig glassförsäljning.

Det har påståtts att Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher uppfann mjukglassen.

Margaret Thatcher.

Det har påståtts att Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher uppfann mjukglassen. Så ligger det inte riktigt till. Däremot jobbade hon på 1940-talet på ett företag som experimenterade med att ta fram ett recept på en brittisk mjukglass, för att kunna ta succén från USA till Europa