1.

Videomöten blev lösningen för Elgiganten under corona

Kundmöten via video har blivit vanligare under coronapandemin. Kökssäljaren Jenny Nordwall på Elgiganten har fått kunder från hela landet med hjälp av den nya tekniken. Nu hoppas hon att de äldre i riskgrupp ska våga sig på att handla via länk.

– Det är väldigt annorlunda när det blir digitalt, säger Jenny Nordvall.

2.

Trots coronaregler – provrum hålls oftast öppna

De flesta klädkedjor håller sina provrum öppna – trots att Folkhälsomyndigheten manar butiker att undvika trånga utrymmen. Företagens ledningar förklarar för Handelsnytt varför de gör som de gör.

3.

Mango-butik anmäld – spanska kontoret svarar inte

En butik i klädkedjan Mango har anmälts till Arbetsmiljöverket av Handels skyddsombud. Anställda upplever att de ifrågasätts när de sjukskriver sig och straffas om de hör av sig till facket. Ett halvår efter att Handels påtalade problemen har huvudkontoret enligt facket ännu inte gett ett bra svar.