Göran Skoglund butikssäljare Akademibokhandeln
– Vi har pratat om det på jobbet. En del är mer oroliga än andra. Det är ju ingen som riktigt vet hur det kommer att bli. Jag har lyssnat på vad olika experter sagt och så. Personligen är jag inte superorolig i det här stadiet.
Men det är klart, Amazon har ju dominerat när de rullat ut i andra länder. Men vi har en etablerad näthandel och som jag uppfattar det en lojal kundkrets och kundklubb. Vi ordnar ju också exempelvis författarträffar, ger tips och personlig service i butikerna. Nu har ju våra populära författarträffar tvingats till Corona-uppehåll sedan i mars men kommer tillbaka i mindre, anpassad skala i september.
Jag kommer ihåg när en Adlibris-butik flyttade in tvärs över gatan och det blev ett priskrig mellan oss, men det har lugnat ner sig nu. Fast Amazon är ju mycket större och kommer nog att märkas mer, i varje fall inom näthandeln.
Och sen är man ju lite orolig för vad man hört om deras personalpolitik och hur de ställer sig till den fackliga verksamheten.  Men man får väl vänta och se, helt enkelt.
Ulf Davidsson lagerarbetare på Nelly
Jag hoppas verkligen att Amazon tecknar kollektivavtal! Det är oerhört viktigt. Personligen kommer jag inte beröras då jag snart ska sluta jobba inom handeln. Men jag tänker på mina kollegor. Amazon har slagit ut konkurrenter i andra länder och de etablerar sig i Sverige för att ta marknadsandelar här. De kan pressa priserna och det finns redan en prispress. Många handlar när det är extrapris och inte till ordinarie pris. Det pressar marginalerna för företagen och de anställda måste göra mer på kortare tid. Det blir en väldig stress. Jag tror att Amazon kommer att slå ut de mindre företagen.
Charlotte Hall butikssäljare på Media Markt
Vi har inte pratat om det på jobbet. Jag tror inte att det kommer att påverka oss så himla mycket. E-handel påverkar ju redan i dag branschen. De som handlar på Amazon har nog redan valt vad de ska ha, så de som köper hemelektronik gör nog inte det på Amazon. Jag vet inte hur stor del av sitt sortiment som Amazon kommer att ha i Sverige. Men man ska alltid vara försiktig. Det återstår att se hur mycket de kommer att påverka.