Den nya digitala arbetsmiljöguiden ger fakta, tips och råd för att hantera riskerna i frisöryrket. Verktyget är framtaget av Prevent och IVL Svenska Miljöinstitutet i samverkan med Frisörföretagarna och Handels. I guiden finns bland annat filmer där Årets Frisör 2019, Eva Strömblad, visar hur frisörer kan arbeta på ett sätt som är skonsamt för kroppen.

Guiden vänder sig till chefer, skyddsombud och frisörer, samt lärare och elever på frisörgymnasier.

Kemiska produkter

Frisörer kan få problem med till exempel allergier och astma eftersom de exponeras för hårfärg, blekningsmedel och andra kemiska produkter. Obekväma arbetsställningar och monotona arbetsuppgifter är andra risker som går att undvika.

– Jag är väldigt nöjd över att vi fått till en sida där allt är samlat för frisörer och lärare på frisörgymnasium. Att skapa en god arbetsmiljö är enklare när det är lätt att hitta rätt underlag och information, säger Ewa Björkman, ombudsman på Handels.

Den nya guiden ger vägledning genom text, bild och film med fokus på bland annat salongens utformning, ventilation, arbetsteknik och hälsorisker. Dessutom finns ett utbildningsmaterial som lärare på gymnasieskolor kan använda i undervisningen av framtida frisörer.

Fakta: 45 000 frisörer

Det finns ca 45 000 frisörer i Sverige

Cirka 75 gymnasieskolor utbildar elever till att bli frisörer

Branschen är kvinnodominerad och består av många småföretag.

Den digitala arbetsmiljöguiden finns här:

Prevent, som lett arbetet med guiden, är arbetsgivarnas och fackens gemensamma organisation för kunskap om arbetsmiljö.