Jag har svårt att förstå att journalister och politiska företrädare på vänsterkanten ondgör sig över Centerpartiets och Liberalernas krav att man ska följa januariavtalet med Socialdemokraterna när det gäller uppluckringar i las. Det är ju ingen nyhet att den borgerliga sidan önskar komma tillbaka till en situation där den anställde står med mössan i handen och bockar!

Den svenska modellen där arbetsgivare och fack förhandlar fram villkoren på arbetsmarknaden utan inblandning av regeringen har fungerat ypperligt sedan Saltsjöbadsavtalet 1938. Att blanda in politiken vore förödande, och frågan är vem som egentligen är upphovet till den prekära situation som ”plötsligt” har uppstått?

Christer Cederlöf.

Uppenbarligen har företrädare för vänstersidan glömt att man välsignade ett samarbete med Centern och Liberalerna i det så kallade januariavtalet för att få behålla regeringsmakten. Socialdemokraterna godkände att en modernisering av arbetsrätten skulle genomföras och öppnade dörren för en helt ny ordning där politiker styr och ställer på svensk arbetsmarknad och urholkar den anställdes trygghet med godtyckliga uppsägningar utan saklig grund.

Nu börjar verkligheten komma ikapp Socialdemokraterna och nu får man skörda resultatet av en mycket dåligt förd politik som definitivt inte gynnat svensk arbetarrörelse. En betydlig del av Socialdemokraternas tidigare väljare har gått över till SD då man upplevt att man inte lever i samma värld och att partiet har slagit dövörat till. Man har satt sig i knät på C, L och MP, och de viktigaste trygghetsfrågorna har satts på undantag. Att sätta sig tillsammans i en regering som har den diametralt motsatta uppfattningen skapar självklart problem då allt samarbete handlar om kompromisser.

Socialdemokratin börjar visa tecken på hysteri och att man tappat greppet om sina kärnväljare. Den 3 oktober skrev Daniel Suhonen i Aftonbladet hur Sverige skulle utvecklas ifall SD fick regeringsmakten. Suhonen representerar Reformisterna, en förening i det socialdemokratiska partiet. Personligen litar jag inte heller på SD men artikeln är för mig osmaklig läsning. Ett påhopp av detta slag mot landets tredje största parti som i dag har 19 procent väljarstöd gynnar självklart SD, vilket är beklagligt och visar stor brist på känsla och taktik från Daniel Suhonen.

Det minsta man kan begära om man kör mot rött bör vara att man ta konsekvensen, utan att projicera sina egna misslyckanden och dåliga beslut på andra.

Någon jävla ordning i ett parti ska det vara!

Christer Cederlöf
Stockholm

Skriv en insändare!

Håller du med skribenten? Kommentera artikeln via länken nedan eller skriv en egen insändare på https://handelsnytt.se/skriv-insandare.

Du får underteckna med signatur, men uppge namn, adress och telefonnummer för oss på redaktionen.

Vi förbehåller oss rätten att korta ditt inlägg.