Ekot rapporterar på fredagsmorgonen att källor uppger att det finns ett slutbud för LO, Svenskt Näringsliv och PTK att ta ställning till i de så kallade las-förhandlingarna.

Först vid 13.00 kommer det att avslöjas i fall parterna kommit överens och fram tills dess ska de inte ge några kommentarer, enligt ett pressmeddelande som gick ut i onsdags då de kraschade las-förhandlingarna återupptogs.

Ekot rapporterar att LO-styrelsen, där alla förbundsordförande sitter, ska träffas klockan 12. Innan dess diskuteras budet i förbunden. 

Om LO:s styrelse säger ja till ett avtalsförslag ska LO:s representantskap ta ställning till om det ska godkännas. För ja krävs en majoritet på 60 procent. Representantskapet, som har totalt 118 ledamöter från de 14 LO-förbunden, sammanträder på tisdag.

Att las-förhandlingarna återupptogs blev kontroversiellt inom LO där sex förbund röstade för att inte fortsätta förhandla. 

Under ett styrelsemöte på onsdagsmorgonen valde Byggnads, Seko, Transport, Fastighets, Målarna och Pappers att rösta nej, men var i minoritet.

– Vi var eniga inom LO om att det inte gick att fortsätta. Och vi har inte fått någon information de gångna två veckorna om att positionsförflyttningar skulle ha skett, sa Valle Karlsson till Arbetet då och menade ”det här har skadat LO på allvar”.

Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.