Avstå från att vistas i inomhusmiljöer så som butiker och köpcentrum.  Det är en av de restriktioner som Folkhälsomyndigheten nu infört i Stockholm, Skåne, Östergötland och Västra Götaland. Nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och Apotek kan fortsätta.

Begränsningen är förödande för detaljhandeln, och därför kräver nu både Svensk Handel och branschorganisationen Butikerna statligt stöd till de företag som drabbas.

”Coronakrisen har varit en ökenvandring”

– För många handlare har coronakrisen inneburit en lång ökenvandring. Beskedet innebär ett indirekt näringsförbud för delar av handeln och jag är djupt oroad för hur det kommer att slå mot många handlare som redan är krisdrabbade, sa Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i förra veckan.

Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Även Uppsala har lokala restriktioner, men omfattas inte av kravet på att undvika butiker och köpcentrum. Trots det tappade Uppsala centrum 40 procent av sina besökare förra helgen, säger Svensk Handel.

Hoppas på besked denna vecka

Enligt Bengt Hedlund, vd på Butikerna, är det nu bråttom med stödpaket.

– Flera regioner blev ju aktuella i fredags och vi har fortfarande inte hört något om stöd till handeln som ju kommer att drabbas hårt av detta, säger han i ett pressmeddelande.

– Tiden är viktig, många butiker befinner sig på gränsen redan. Så vi hoppas att redan denna vecka få besked från våra beslutsfattare om stöd.

Enlig Handels pressekreterare Fritjof Carlsson Brandt tittar förbundet just nu på hur man ska hantera frågan om lokala restriktioner.

Omfattas din butik av restriktionerna? Följ checklistan

Svensk Handel har tagit fram en checklista för butiker som drabbas av lokala restriktioner. Den innefattar bland annat:

  • Påminna kunder om att hålla avstånd
  • Skapa större ytor i butiken
  • Bedöm lämpligt antal kunder i butiken
  • För en dialog med hyresvärd om anpassade öppettider

Läs hela listan här.