På fredag klockan 10 utbryter strejk på tretton butiker och nio lager över hela landet – om inte Handels och Svensk Handel har kommit överens om nya kollektivavtal innan dess.

Handels förväntar sig att strejkvarslade företag respekterar konflikten och håller stängt. Men från flera håll kommer uppgifter att arbetsgivarna planerar att hålla öppet och driva verksamheten med anställda som inte är med i facket. Ikeas varuhus i Kungens kurva är en av dem.

– Som jag förstår det tänker arbetsgivaren hålla verksamheten gående med oorganiserade. Jag är djupt besviken på Ikea, säger Rickard Hernandez Gutierrez, Handels klubbordförande på varuhuset.

Handels anser att arbetsgivarna uppmanar till strejkbryteri då man begär att anställda ska arbeta trots strejk. Facket planerar att trappa upp stridsåtgärderna mot företag som trotsar strejken.

– Vi kommer att begära sympatiåtgärder från andra förbund, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Handels är också starkt kritiskt mot att arbetsgivare försökt samla information om anställdas fackliga tillhörighet, vilket Handelsnytt berättade på tisdagen.

– Det kan vara både föreningsrättskränkning och brott mot dataskyddslagen GDPR. Vi tittar på vilka rättsliga åtgärder vi kan vidta, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel vill på onsdagen inte kommentera saken. Man hänvisar till vad Svensk Handels jurist Per Dalekant sa till Handelsnytt på tisdagen: Agerandet strider varken mot föreningsrätten eller dataskyddsförordningen. De som inte är medlemmar i konflikten ska komma till jobbet som vanligt.