Imorgon fredag kan det bli strejk på Ica Kvantum i Piteå och 21 andra stora arbetsplatser inom handeln i Sverige, om inte arbetsgivarna går oss anställda till mötes. Vi kräver att få samma låglönesatsning som industrin, det så kallade ”märket”. Allt annat är oacceptabelt.

Det är många yrkesgrupper som burit ett tungt lass under coronapandemin. En av dessa är alla vi som jobbar i handeln. Vi har stått här ända sedan pandemin startade och sett till att du kan köpa mjölk och toalettpapper. Vi har sett till att du kan beställa varor och få dem levererade hem till din dörr. En del av oss har lojalt accepterat att jobba extra mycket och få ändrat schema från en dag till nästa, medan andra av oss har blivit korttidspermitterade och betalat med sämre lön. Vi har verkligen ställt upp för företagen.

Men nu när det är dags att förhandla lön verkar det vara bortglömt.

Låglönesatsning

Företagen inom industrin brukar göra upp om det så kallade ”märket” före löneökningarna, och alla andra ska sen få samma. Men i år vägrar handelsföretagen gå med på att ge oss samma låglönesatsning som industrin fick och säger att de inte har råd.

Det har dom. Såklart finns det butiker som gått dåligt under pandemin, men på totalen så har omsättningen i handeln ökat. Ica-handlarna fortsätter göra rekordvinster, e-handeln ökar som aldrig förr och försäljningen har gått som smör för elektronik, heminredning, byggvaror, sport- och fritidsartiklar.

Ser man till löneökningarna för topparna i branschen blir det ännu svårare att förstå arbetsgivarnas snålhet. 2018 fick exempelvis vd:n för Jysk en löneökning på 80 procent, möbelbutiken Mios vd en ökning på 42 procent och livsmedelskedjan Willys vd en 25-procentig lönehöjning. Det tycker företagen uppenbarligen att de har råd med.

Anständighet och rättvisa

Vi kräver att lönerna också höjs för de av oss som tjänar minst. Precis som den manligt dominerande industrin fick en låglönesatsning så ska den kvinnodominerade handeln få det. Det är en fråga om anständighet och rättvisa.

En satsning på att höja de lägsta lönerna är extra viktig i handeln eftersom många av oss som jobbar här är otryggt anställda. Inte ens hälften har ett fast jobb på heltid. Tusentals jobbar ofrivillig deltid eller har en otrygg visstidsanställning. Ändå har vi ställt upp mangrant under pandemin och dragit vårt strå till stacken. Nu kräver vi att få betalt för det.

Vi kommer inte tveka

Såklart hoppas vi att det inte ska behövas någon strejk för att vi handelsanställda ska få samma löneökningar som andra branscher. Men arbetsgivarna inte vill gå oss till mötes så kommer vi inte tveka. Då tar vi fighten för rättvisa och högre lägstalöner. Det gäller även under en pandemi, och även om det så krävs en strejk för att få igenom våra krav.

Lena Aronson, Ordförande Handels avd 33

Louise Larsson, Klubbordförande Ica Kvantum Piteå