Linn Wegemo klubbordförande på Martin & Serveras lager i Enköping
Hur känns det att det inte blev strejk? 
– Vi pratade just om det att vi är glad att vi slipper stå ute idag – det regnar här i Enköping, haha! Och målet är ju att komma överens om ett avtal. Vi var ju väldigt förbereda, så en del medlemmar kan nog tycka att det är lite småtråkigt att det inte blev strejk. Men de flesta har tyckt att det var väldigt skönt att det inte blev. Nu firar vi med tårta som avdelningen just kom hit med! 
Nya avtalet, vad tycker du?
– Jag vet bara lite övergripande än så länge, om löner och så där. Men det verkar som att man har uppnått det man föresatte sig. Att man fått till låglönesatsningen som vi ville ha. Jag har mest hört positivt från medlemmarna också.
Var det rätt att varsla om strejk?
– Det verkar ju som att man har kommit längre än vad man hade gjort i förhandlingarna. Genom strejkvarslet visade vi att vi var redo att ta fajten om det behövdes. 
Hur är stämningen gentemot arbetsgivaren? 
– Vi har haft det lugnare än många andra tror jag. Båda sidor har valt att förhålla sig till de spelregler som finns. 
Och hur har relationen varit mellan organiserade och oorganiserade medarbetare?
– Vi har försökt värva så många som möjligt. Det är inte jättemånga kvar som inte är med. Det har varit ganska lugnt här ändå. Vi har en bra dialog med alla, även de som inte är med i Handels.
Rickard Hernandez Klubbordförande på Ikea Kungens kurva
Hur känns det att det inte blev strejk?
– Bra. Det känns som en vinst att parterna kom överens innan vi hann gå ut. Det räckte med varslet. Några minuter efter beskedet kom en massa sms från medlemmarna. De var jätteglada. 
Nya avtalet, vad tycker du?
– Jag är nöjd. Jag tycker det är viktigt med lägstalönerna och att pension nu betalas in från en yngre ålder. 
Medlemmarna då?
– En tyckte inte att avtalet var så bra, men annars reagerade folk jättepositivt. Sen har vi vissa som ifrågasatte det retroaktiva. Men eftersom märket inte blev retroaktivt så var det svårt för oss att få det. 
Hur är stämningen gentemot arbetsgivaren?
– Arbetsgivaren sa till de oorganiserade att de skulle komma till jobbet som vanligt. Innanstrejkvarslet kom hade jag en bättre bild av Ikea. Nu är jag faktiskt besviken på dem. 
Och hur har relationen varit mellan organiserade och oorganiserade medarbetare?
– Ikea lyckades skapa två olika läger och ställa arbetstagare mot arbetstagare. Jag tror att lägren kommer att dö ut med tiden. Jag har sagt till medlemmarna att inte glömma hur Ikea och hur Svensk Handel visat att de inte vill väl för arbetstagarna.
Mikael Gäfvert Klubbordförande på Dagab Göteborg och med i förhandlingsdelegationen för lager och e-handel:
Hur tänker du om avtalet som tecknades i sista stund?
– Jättebra! En strejk kunde ha varit positivt för Handels, men vi fick vad vi kunde få i och med låglönesatsningen som innebär en extra höjning för dem som har lön under 26 100. Det är framför allt ett problem i detaljhandeln, men vi på lagersidan ställer upp solidariskt.
Din arbetsplats var varslad om strejk. Hur var stämningen på jobbet under veckan?
– Det har varit den tuffaste veckan i mitt liv som fackligt förtroendevald. Stämningen trissades upp och arbetsledningen skötte sig inte snyggt när de försökte ta reda på vilka som var fackligt anslutna för att hålla verksamheten igång trots strejken. Många anställda blev otroligt arga och vi har skrivit in mängder av nya medlemmar, runt 60 stycken!
Vad betyder det för framtiden?
– Handels självförtroende har fått en boost. Vi gick in i en avtalsrörelse i svårt läge i och med pandemikrisen, men vi vågade spela strejkkortet och fick starkt stöd för det. Medvinden har gjort oss starkare. Alla nya medlemmar ska erbjudas facklig utbildning. Det är mycket roligare att jobba fackligt när medlemmarna är insatta och engagerade.
Anna-Lena Frölid, Ica Maxi Halmstad
Vad tycker du om avtalet?
– Det är jättebra att de som har de lägsta lönerna får mer. Men för oss som jobbat länge är det inte lika bra. Avtalet är ju värt 5,4 procent, precis samma procent som industrin fick. De har högre löner än vi så då ökar klyftorna mellan handel och industri. Facket skulle ju ta fajten för att få en låglönesatsning utöver 5,4 procent.
Borde Handels ha gått i strejk för att få en bättre uppgörelse?
– Ja, det tycker jag. Ett annat viktigt krav som facket drev var ju tryggare jobb med färre visstidsanställningar. Där bestämde de bara att de ska diskutera frågan. Vi har inte fått igenom någonting!
Hur går snacket på ditt jobb om det här?
– Vi är flera stycken som pratar om att gå ur facket och bara vara med i a-kassan. Vårt jobb borde uppskattas mer, särskilt nu i coronatider när vi är samhällsviktiga och utsätter oss för risker medan andra jobbar hemma.