”Monopol och Risk? De bygger bara på tur med tärningen och blir snabbt trist för alla utom den som leder. I moderna brädspel beror framgång på dina egna val och spänningen hålls uppe från början till slut. Jag brukar tipsa om Ticket to Ride: enkelt och kul för alla åldrar, man bygger tåglinjer över en kontinent och varje spelare har som personligt mål att koppla samman vissa städer.

En favorit bland små sociala partyspel är Resistance, där man sänds på uppdrag i motstånds­rörelsen och spelarna ska lista ut vem i gänget som är spion för det onda imperiet. Skippa regelboken och kolla Youtube i stället, det finns alltid nån liten film som visar hur man spelar. Eller poddar och streamar där man får följa kändisar och andra som spelar populära brädspel, på samma sätt som är vanligt med tv-spel.

Sällskapsspel triggar vinnarskallen, men dåliga vinnare är lika outhärdliga som dåliga förlorare. Man måste förresten inte spela mot varandra, i samarbetsspel kämpar man mot en yttre fara. Populärast just nu är Pandemic där forskare, sjuksköterska och karantänexpert måste samarbeta för att hindra virus att sprida sig över världen. Som många andra spel har det expansioner och ”legacy-varianter” som gör att man kan spela vidare i ett sammanhängande scenario i stället för att börja om. Men ännu finns det faktiskt ingen coronaexpansion.”

Berättat för Staffan Julius

Samuels speltips

För ungdomar och vuxna


Trivsamt familjemys: Ticket to Ride

Socialt partyspel: Resitance

Livräddande samarbete: Pandemic

Smart “herre på täppan”: Small world

Antikt imperiebyggande: Seven Wonders

Äventyrlig långkörare: Gloomhaven